Få styr på din egen og din partners søvn

Det anslås at såkaldt hyppig søvnløshed, er et problem for mellem 10 til 15 procent af alle danskere. Hyppig søvnløshed kendetegnes ved, at man fra tid til anden oplever kortere perioder, med mindre sammenhængende søvn.

Hele 5 til 8 procent af danskerne lider af kronisk søvnløshed. Her har man perioder på over 4 uger, hvor man sover dårligt og for lidt.
Søvnbesvær- og mangel er meget forstyrrende i dagligdagen og kan føre til at de ramte, har svært ved at fungerer normalt og optimalt.

Årsager til søvnbesvær
De typiske årsager til søvnløshed og søvnbesvær, er stress og bekymringer. Noget som de fleste af os bliver ramt af, fra tid til anden.
Er man ude for en traumatisk hændelse, oplever man dødsfald i familien eller har man problemer med ægteskabet, kan det alt sammen føre til søvnforstyrrelser.
Ligeledes kan stressede perioder på arbejdspladsen også spille negativt ind.

Søvn er, ligesom mad og drikke, vigtigt for at vi som mennesker, kan fungere optimalt. Derfor bør man også søge læge, hvis man har lidt af søvnløshed igennem en længere periode. Det er nemlig muligt af få hjælp og vigtigt at få kortlagt årsagen, til den manglende søvn.

Mindre alvorlige årsager til søvnbesvær
En anden hyppig årsag til søvnbesvær, er hvis ens partner snorker eller skærer tænder. Det lyder måske basalt og ligegyldigt, men det anslås at 1 ud af 5 danskere skærer tænder.

Tænderskæren, også kaldet bruksisme, er faktisk meget almindeligt. Det kan dog være ekstremt forstyrrende, for især partneren til den person, der skærer tænder. Lyden af et tandsæt, der klappes hårdt sammen eller gnides mod hinanden, kan sende kuldegysninger igennem de fleste.

Tandskæren fører i nogle tilfælde også andre konsekvenser med sig. Konsekvenser, der mærkes i dagligdagen for personen med ”lidelsen”. Ømme tænder, trætte kæber, migræne lignende anfald og anspændthed i ansigtet, er ofte resultater af tandskæren om natten.
Derudover opleves der slitage på tandsættet, hvilket kan føre til et dyrt besøg hos tandlægen.

Snorken kan ligeledes være anstrengende, for partneren til personen, der snorker. I modsætning til tandskæren, oplever den snorkene ikke fysisk ubehag i dagligdagen. Det kan dog være forstyrrende for søvnen, især for partneren, og det kan føles som om søvnen ikke har været så god.

Dette kan du selv gøre
Ved de mindre alvorlige årsager til søvnbesvær, er der heldigvis nogle ting, du selv kan foretage dig for at højne søvnens kvalitet.

En tandlæge vil ofte kunne se at en patient skærer tænder om natten. I de værste tilfælde vil der være tydelig slitage, som kræver behandling. Udover den umiddelbare behandling, vil tandlægen med stor sandsynlighed foreslå, at man anskaffer sig en bideskinne. En bideskinne er en lille tandskinne, der formes efter tandsættet og som man så skal sove med om natten. Bideskinnen fungerer lidt som en tandbeskytter som f.eks. boksere benytter sig af.

Når man sover med bideskinnen, kan man ikke længere beskadige sine tænder, ved at slide dem mod hinanden. Støjen fra tandskæringen vil ligeledes formindskes betragteligt, hvilket kan føre til en bedre søvn for partneren. Slutteligt vil man slippe af med følgevirkningerne, såsom hovedpine og ømme kæber.

Bideskinner hos tandlæger er uheldigvis relativt dyre at anskaffe sig. Derfor kan man med fordel besøge Antibite, der forhandler billige kvalitets bideskinner.

Man kan ligeledes anskaffe sig en såkaldt Znore snorkeskinne. Den fungerer ved at åbne svælget tilstrækkeligt op i munden, så brugeren af skinnen ikke snorker.