Hårtab i en ung alder

Hårtab er ganske normalt hos både kvinder og mænd. Vi taber alle sammen hår jævnligt. Flere hundrede hår falder faktisk af dagligt. Det er altså ganske normalt og såmænd bare et led i hårcirkulationen. Hårtabet kan dog intensiveres i perioder med stress eller hvis kroppen har været ude for et chok. Det kunne eksempelvis være at kroppen er kommet til skade, og bruger mange kræfter på at reparere sig selv igen.

Der findes også flere sygdomme der medfører høretab, herunder f.eks. pletskallethed. Ved pletskallethed taber man håret helt i perioder, hvorfor man har bare pletter flere steder på skalpen. Sygdommen forekommer hos mænd såvel som kvinder.

Så er der også det mandligt arvelige hårtab, som kun forværres med årene. Dette vil vi i denne artikel have fokus på, da det går ud over mange mænd, og selvtilliden tager et stort hak.

 

Naturligt mandligt hårtab

Som overskriften lyder, så er det helt naturligt for mænd at tabe håret på både issen og tindingerne. Ja nogen taber såmænd også håret helt med tiden. Det er samfundsmæssigt helt accepteret at man taber håret som mand, når man når op i årene. Det er dog ikke altid at håret først flyver af når du når op i årene. Er du meget uheldig, så kan du risikere at håret bevæger sig bagud allerede i starten af dine 20’ere. Det kan være et kæmpe problem, da det typisk er årene hvor man søger sin partner, går meget i byen og generelt bare går meget op i udseendet. Og så er det heller ikke alle der har en hovedform der egner sig til at være skallet.

Du kan ofte allerede gætte dig til om du vil tabe håret på baggrund af dine forældre og bedsteforældre. Hvis det ligger til familien at mændene taber håret, så ligger det med stor sandsynlig også i dine kort. Det er nemlig genetisk bestemt, og er egentlig bare fordi du har for meget af testoronet DHT, som gør at hårrødderne roligt mindskes og til sidst svinder helt ind.

 

Hvad kan du gøre mod hårtab?

Der er ikke så meget at stille op mod mandligt genetisk hårtab. Der er måder at bremse udviklingen på, men det er reelt set også det der er at stille op. I hvert fald hvis det skal indebære en naturlig eller medicinsk metode.

Man kan dog vælge at få lavet en kirurgisk indgreb, hvor hårene flyttes fra baghovedet op på skalpen. Det er nemlig kun hårene ovenpå hovedet der påvirkes af DHT, hvorfor dem bag på hovedet kan bruges. Der er flere metoder at flytte hårene på. Der findes FUT metoden og FUE metoden. Begge har sine fordele, hvor FUT er hvor der skæres en stribe af baghovedet hvor hårene høstes derfra. Dette kan medføre et støre ar efter hårtransplantationen, men er metode hvor der kan høstes flere hår. Den er altså foretrukken hvis indgrebet skal være større. Den anden metode hedder FUE, hvor man går ind og tager de enkelte hår hver for sig, og giver dermed mindre ar. Med denne metode kan man dog ikke høste ligeså effektivt.

Det kan være en god ide at overveje dine muligheder før du kaster dig ud idet. Det er dyrt og måske du faktisk kan leve med dig selv uden hår – hvem ved?