Julens mad og småkager

Der er ingen tvivl om at den højtid hvor danskerne går mest op i bagværk og maden er julen. Alle har en holdning til hvilke småkager og hvilken mad der skal spises i løbet af december og juleaften.

Kigger man rundt i verden, så er det f.eks. populært i Frankrig at spise laks og østers juleaften og i Nordjylland er populært at spise Krystkål (hvidkål) juleaften.

Vi kan dog alle blive enige om at julen er noget man ser frem til, selvom nogen går mere op i det andre. Dem der bare ikke kan få nok af julen og gøre alting selv, de er jo nærmest allerede i gang med at planlægge hele julemåneden. Tidens trend er jo også at skabe og fremvise det gode liv, så her passer en komplet hjemmelavet jul jo perfekt ind i det.

En del mener at julen er blevet taget som gidsel af vores Instagramperfekte livsstil, hvor alt handler om at vise det perfekte frem. En problemstilling som Paprika Steen bl.a. præsenterer i hendes nyeste film ”Den tid på året”, der prøver at trække det hele lidt længere ned på jorden igen.

Julen handler om hygge, samvær og tid med familien. Når børnene er fløjet fra reden, så er det ikke størrelsen på pakkerne de husker fra juletiden, men nærværet og traditionerne fra julen. De fleste husker at have stået sammen med sine forældre og formede vaniljekranse eller andet julebag – hvor man (hvis man var heldig) fik lov til at smage på både dejen og den lune småkage der kom direkte ud af ovnen.

Hvad spiser vi så juleaften?
Tilbage i tiden (i 1500 tallet) blev der ikke spist kød, men fisk jfr. denne artikel omkring juleaftens mad. Det var fastetid, så menuen var typisk klipfisk eller saltede sild.

Senere vandt grisen indpas, da fleste familier ejede en gris eller to. Først omkring 1800 tallet blev flæskestegen populær. Da borgerskabet ikke ønskede at spise det samme som menig mand, opgraderede de til kalkun og senere hen gåsen.

Andestegen blev herefter menig mands alternativ til gåsen.

I dag er det forskelligt fra egn til egn hvilke kødtype(r), der er på danskernes bord juleaften, men man kommer ikke uden hvide kartofler, brune kartofler, rødkål, brun sovs og ris a’ la’ mande, der næsten er på alle danskers spisebord juleaften.