Lokalplan for det gamle gymnasium har en høj detaljegrad

Lokalplan for det gamle gymnasium har en høj detaljegrad
Nu sker der noget med det tidligere gymnasium i Rønne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. MAR 2021 • 18:52
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
9. MAR 2021 • 18:52

BOLIGER

I 2018 blev det sidste hold studenter udklækket fra gymnasiet i Søborgstræde, og siden da har bygningerne været forbeholdt håndværkere, der har gået og forberedt en større ombygning, der skal omdanne de historiske bygninger i bymidten til boliger.

I flere måneder har kommunens planafdeling arbejdet på at færdiggøre en ny lokalplan, og den nu er klar til at blive behandlet politisk.

Bygherre Kim Christiansen ønskede oprindeligt at få politisk tilsagn om at kunne opføre cirka 70 boliger og ikke flere end 40 parkeringspladser. Af lokalplanforslaget kan man læse, at han har måttet give sig en lille smule, da lokalplanen giver mulighed for op til 65 boliger, samtidig med at der stilles krav om minimum 45 parkeringspladser.

To tredjedele af parkeringspladserne kommer til at ligge i den tidligere skolegård ud mod Provstegade, mens den sidste tredjedel findes på Violstræde. Her tillader lokalplanen, at pedelboligen jævnes med jorden for at skaffe plads til beboernes køretøjer.

Fra 65 til 90 procent

Byggeriet bliver mere kompakt end i resten af den gamle bydel, da også tagetagen vil blive taget i brug til lejligheder. Tætheden og det faktum, at der planlægges med byggeri i tre etager, gør det nødvendigt også at lave et tillæg til kommuneplanen. Ændringen gør, at den maksimale bebyggelsesprocent kan hæves fra 65 til 90, at en byggehøjde på 15 meter tillades mod 11 meter i dag, samt at det tilladte etageantal øges fra 2,5 til 3.

Lokalplanen stiller meget specifikke krav til byggeriet på nogle områder. For eksempel sikrer planen, at vinduerne ikke ændrer karakter, når de skal udskiftes. "Det hvide karmstykke, de to lodposter og tværposten skal udføres i samme bredde som de originale vinduer, dvs. 35 mm. De originale vinduers overordnede geometri og farvesætning videreføres således i de ny vinduer," står der i planen.

Som der står i introduktionen til lokalplanen, er hensigten "at finde en balance mellem på den ene side; at give muligheder for at omdanne bebyggelsen til boligformål, og på den anden side; i videst muligt omfang at fastholde bebyggelsens grundlæggende arkitektoniske kvaliteter."

– Det har handlet om, hvordan man så nænsomt som muligt kan få tilføjet arealer som kviste, altaner og udearealer til boligerne. og her har man valgt at vælge at lave en plan med en høj detaljegrad, fortæller Søren Møller Christensen, der er leder af afdelingen Udvikling, Plan og Byg.

Altaner og kviste

Ud til Storegade vil der kunne opsættes fire udhængte altaner på den karakteristiske facade, og på øverste etage kan lejlighederne få havudsigt fra diskrete altaner, der "skæres ud" af det skrånende tegltag. Ned langs Søborgstræde tillades kviste på førstesalen og nye indgange,  og på den modsatte side af bygningerne vil der også kunne installeres flere altaner.

Lokalplanens detaljerede retningslinjer kan ses som et udtryk for, at den er skræddersyet til bygherrens behov og planer for ejendommen. Planen er skrevet efter en længere dialog mellem to af kommunens planlæggere og Kim Christiansen og hans arkitekt. Resultatet er kommet til verden i et spændingsfelt mellem kommunens perspektiv om at få bygningen til at passe godt ind i bymiljøet og bygherrens mål om at skabe et realiserbart projekt med attraktive boliger, fortæller lederen af planafdelingen.

– For eksempel har vi sagt, at bevaringen af denne facade er vigtig, og så er de kommet med nogle forslag til, hvordan det kunne laves. Det kræver omhu og tager noget tid, forklarer Søren Møller Christensen om arbejdsprocessen, der blev indledt tilbage i juni 2020.

I en uset skala

Tilføjelsen af 65 boliger, der primært tænkes at appellere til seniorer eller yngre par uden børn, i hjertet af Rønne, ligger i tråd med kommunens bolig- og tilflytterstrategi.

– Det er i en skala, vi ikke har set i rigtig mange år, bemærker Søren Møller Christensen om projektets størrelse.

Kim Christiansen, ejer af Nordbornholms Byggeforretning, købte sidste forår bygningerne af to københavnske investorer, som solgte bygningskomplekset videre med profit efter at have ejet det tidligere gymnasium i et par år.

Hvis både økonomi-, erhvervs- og planudvalget og kommunalbestyrelsen kan støtte projektet, vil den nye lokalplan og kommuneplantillægget blive sendt otte uger i offentlig høring, inden den endelige vedtagelse kan finde sted.