Nyt projekt skal gøre brændeovne mere miljørigtige

Som mange formentlig i forvejen har en ide om, så kan brændeovne udlede partikler og andre gasser, som ikke nødvendigvis er sunde for os danskere. Derfor har et nyt forskningsprojekt, gjort sig til formål at reducere mængden af disse partikler, som brændeovne kan udlede.

Forskningsprojektet bliver ledet af Teknologisk Institut og støttet af Miljøstyrelsen, da undersøgelser herfra viser, at brændeovnen er årsag til over halvdelen af de antal partikler, der bliver udledt i hjemmet. Desuden har undersøgelser vist, at røg fra brændeovnen kan være årsag til forværring af allergisymptomer.

Projektet går ud på at teste om speciallavet rengøringsfiltre af kold plasma, kan rense røgen fra brændeovnen. Og derigennem mindske antallet af udsendte partikler i hjemmet. Forskningsprojektet forløber de næste to år, hvorfor de ønskede rengøringsfiltre først vil være at købe i 2021.

Kold plasma er det centrale element til projektet
”Røg fra brændeovne påvirker luftkvaliteten, og derfor er der et stort potentiale i at finde en måde at rense røgen på, før den slipper ud i atmosfæren”, siger Peter Bøgh Pedersen, der er projektleder hos Teknologisk Institut. Og det er netop dette, der ligger til grund for projektet.

Hele projektet om at kunne gøre brændeovne mere miljørigtige handler om kold plasma. Kold plasma er en ioniseret gas. Det betyder, at når det bliver udsat for varme vil gassen reagere, og partikler og gasmolekyler vil gå i stykker. Dermed forventes der kun at være CO2 og almindeligt vand tilbage.

Kold plasma er dog ikke en helt ukendt at arbejde med. Det kendes fra flere industrier, hvor det anvendes til at dræbe bakterier på blandt andet hakket kød. På den måde bliver kødets holdbarhed forlænget.

Sørg for at optænde og fyre rigtigt
Når man snakker brændeovne og andre typer af ovne, der udskiller varme, er det ikke alle, der udsender partikler og gasser. Eksempelvis findes der biopejse og elektriske pejse, som ikke påvirker indeklimaet. En biopejs laver flammer fra ethanol og en elektrisk pejs gennem strøm. Derfor kan disse pejse være et godt alternativ til den traditionelle brændeovn.

Dog handler udledningen af partikler og andre gasser ofte om måden, hvorpå du tænder din brændeovn. Du kan lægge et par store stykker træ nederst, og bygge op med små pinde. Ligesom et lille bål. Husk at holde lågen på klem i starten, så der ilden kan få godt fat.

Derudover skal du generelt set fyre med rent og tørret træ. Hvis dit træ er vådt, vil det forurene, og det vil ikke være godt for både inde- og udeklima.