Skotsk førsteminister vil bekæmpe mistillidsvotum

26. APR 2024 • 16:23UDLAND

"Jeg er ret sikker på, at jeg vil være i stand til at vinde en afstemning om et mistillidsvotum", siger Humza Yousaf.

Skotlands førsteminister, Humza Yousaf, sagde fredag, at han vil stemme imod, når hans politiske modstandere fremlægger et mistillidsvotum mod ham efter hans beslutning om at trække sig ud af en regeringskoalition og i stedet stå i spidsen for en mindretalsregering.

- Jeg er ret sikker på, at jeg vil være i stand til at vinde en afstemning om et mistillidsvotum, siger Yousaf, som for nylig har overtaget lederposten i Skotlands Nationale Parti, SNP, efter Nicola Sturgeon.

I en udtalelse til Sky News siger Yousaf, at han vil forsøge at få aftaler på plads med alle partier i parlamentet i Edinburgh.

Det blev torsdag klart, at regeringssamarbejdet med nationalisterne i Yousafs parti og De Grønne afsluttes på grund af uenighed om klimapolitikken.

Den skotske del af det konservative parti, som har regeringsmagten i Storbritannien, har sagt, at det efter bruddet mellem de to regeringspartier torsdag vil fremsætte en mistillidserklæring mod Yousaf.

Det er uklart, om Yousaf vil overleve et mistillidsvotum. SNP har 63 af de129 pladser i Skotlands folkevalgte forsamling, men næsten alle partier, også hans tidligere koalitionspartnere, siger, at de vil stemme mod ham.

Sturgeon overtog posten som SNP-leder og førsteminister efter Alex Salmond i november 2014. I hendes tid har der været afholdt to valg til parlamentet i Skotland og tre valg til parlamentet i Storbritannien.

Ved det seneste valg i 2021 var SNP blot et mandat fra igen at få et flertal selv, og Nicola Sturgeon beholdt regeringsmagten.

Skotterne skal senest til valg til det britiske parlament i 2025 og til det skotske parlament i 2026.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU