Maria Buchmann har illustreret Børnenes U-landskalender fra DR. Pressefoto

Bornholmsk illustrator har designet DR’s U-landskalender

JUL

Den 1. december er lige om hjørnet, og det betyder også, at dette års julekalender snart får tv-premiere – og at papirjulekalendernes første låge endelig kan åbnes.

Det er bornholmeren Maria Buchmann, der i år har illustreret Børnenes U-landskalender fra DR. Årets titel på både kalender og julekalender, der hver aften bringes på DR1 i december, er Julefeber, der er lavet i samarbejde med Det Kongelige Teater. Og dette års U-landskalender er også inspireret af teateret. Den forestiller nemlig et tredimensionelt dukketeater, hvor man kan flytte rundt og lege med de forskellige figurer fra julekalenderen.

– I tv-julekalenderen foregår meget af historien på Det Kongelige Teater, og jeg blev inspireret til at designe kalenderen som et teater. Man skal selv sætte kalderen sammen, og det gør den lidt anderledes end tidligere U-kalendere, siger illustrator Maria Buchmann.

Anderledes projekt

Hun er født og opvokset i Svaneke, men flyttede i 2003 til København. Hun er uddannet Production Designer fra Kunstakademiets Designskole i København og lever i dag af at være selvstændig illustrator. I marts i år fik Maria Buchmann tilbuddet om at illustrere kalenderen Julefeber, og selvom hun har erfaring med at illustrere børnebøger, så har det været et anderledes projekt.

– Det har været spændende og anderledes at designe og tegne kalenderen. Jeg har illustreret flere børnebøger, men vi ønskede, at U-landskalderen skulle have en visuel stil, der var legende og skæv, og så skulle man jo kunne genkende universet og karaktererne fra serien på illustrationerne, siger Maria Buchmann.

Moderne og gammeldags

Julefeber handler om den 13-årige Bjørn, der bor med sin far, Kalle, og sin lillesøster, Gro, i et højhus i Urbanplanen, der er er en almen boligbebyggelse på Vestamager i København. Bjørns far skylder penge væk og lejer derfor familiens lejlighed ud. I al hemmelighed må familien derfor flytte ind i farens arbejdsplads, Det Kongelige Teater, hvor han arbejder i kantinen.

På U-landskalenderen skildres de to verdener – den fornemme stil, der er på Det Kongelige Teater og den mere rå stil, der er i Urbanplanen.

– De to steder er jo visuelt vidt forskellige, og det ville vi gerne kombinere på kalenderen. På forsiden af kalenderen er der et stort scenetæppe og bagved det, er der tegnet høje boligkomplekser. Jeg ville ikke gøre kalenderen for gammeldags, så det er derfor, den er designet på den måde, siger Maria Buchmann.

Hun har set de første otte afsnit af julekalenderen og læst hele manuskriptet for at vide, hvad der skal tegnes bag lågerne.

– Serien er en sin vis en komedie, men behandler også emner som kærlighed og andre mere alvorlige problemstillinger, siger Maria Buchmann.

‘Julefeber’ kommer på DR1 til december. Det er, ifølge DR, en serie fuld af magi, julestemning og skæve eksistenser.

 

 

Maria Buchmann

Har lavet illustrationer til Bo Hr. Hansens billedroman ”Mit mareridt” ved Forlaget Dansklærerforeningen og omslagsillustration til Bent Hallers nye børneroman ”Den hvide konkylie”. Hun illustrerer både billedbøger og letlæsningsbøger for børn og har samarbejdet med en række danske forlag som Forlaget Turbine, Høst og Søn, Forlaget Bolden og Jensen og Dalgaard. I 2015 udkom billedbogen Hasse og den møgirriterende lillesøster, som hun har skrevet og illustreret. Kilde: Illustratorgruppen.dk