De skubber bornholmsk ekspertise ud i verden: Fra venstre Søren Møller fra Østbornholms Kutterservice, Jan Skovgaard fra JGS Automatics, Martin Olsen fra SE Byg, Heino Møller fra Lakcenteret i Rønne, samt Peter Bræstrup, direktør i Kjærstrup Chokolade. Foto: Jens-Erik Larsen

Kjærstrup udvider med endnu en butik: ‘Det er små bornholmske ambassader’

ERHVERV

Kjærstrup Chokolade fra Snogebæk åbner nu årets tredje franchisebutik. Det sker i næste uge på gågaden i Helsingør.

Den nye Kjærstrup-butik er tegnet af Søren Johansen fra Stokwerk i Kolding. Han er uddannet på det Kgl. Danske Kunstakademi og har specialiseret sig i indretning af detailbutikker. Men det er bornholmske håndværkere og producenter, der sammen med Peter Bræstrup og Birgitte Kjær – tilsammen Kjærstrup Chokolade – står bag inventaret. Fra lamperne i loftet – fremstillet af Mie Mølgaard i Rønne – til den rustfrie disk, svejset af Søren Møller i Nexø.

Jan Skovgaard fik klimaanlægget på plads i Helsingør i sidste uge. Heino Møller lakerer, mens Martin Olsen fra SE Byg har kælet for de finere detaljer. Han er snedker og fremstiller reoler, hylder og diske til Kjærstrup-butikkerne. Og selv om de overordnrede retningslinjer kommer fra indretningsarkitekten i Kolding, så har han også indflydelse på udførelsen.

– Vi har selvfølgelig fået en tegning fra arkitekten, men Peter kommer nærmest forbi værkstedet dagligt for at fintune et eller andet. Det er sjovt, siger Martin Olsen.

 

 

Info

Kjærstrups bruttofortjeneste har de seneste år ligget omkring fire millioner kroner. Resultatet har svinget mellem 113.000 og 327.000 kroner om året efter skat. Virksomheden har 30 ansatte og chokoladen fremstilles i Snogebæk.

 

 

Formelt og hyggeligt

Kjærstrup-butikkerne er fyldt med bornholmsk producerede specialiteter. Udover Kjærstrups chokolade kan man købe gin fra Aakirkeby, karameller fra Gudhjem, olie fra Lehnsgaard, pasta og øl fra Svaneke og meget mere.

Det er Peter Bræstrups filosofi, at alle Kjærstrups filialer i resten af Danmark skal være en slags ambassadører for bornholmsk kvalitet, og det gælder også inventaret.

Kjærstrup bruger den samme designmanual i alle butikker. Peter Bræstrup kalder det formelt og hyggeligt, Søren Møller indskyder ‘standardiseret med styr på udtrykket’.

Fælles for det hele er, at det er fremstillet på Bornholm.

 

 

Info

Kjærstrup har i øjeblikket butikker i Ringkøbing, Vejle, Køge, Slagelse, Fields på Amager og snart også i Helsingør. Men flere er på vej.

To-tre butikker er i pipeline og står til at åbne i løbet af 2021 og flere af de eksisterende partnere overvejer ifølge Peter Bræstrup at åbne en butik nummer to.

 

 

Den bornholmske platform

Peter Bræstrup og Birgitte Kjær har imidlertid ingen regler om, at alt andet end bornholmsk er bandlyst.

– Jeg har mange gange talt med vores samarbejdspartnere rundt omkring i landet om, at de godt må tage lokale ting ind, for eksempel en god fynsk marmelade. Men det er de slet ikke interesseret i. ‘Vi vil kun have ting fra Bornholm’, siger de.

Peter Bræstrup er ikke i tvivl om at han har fat i det rigtige koncept med den bornholmske platform. Opgaven ligger nu i at videreføre det lokale samarbejde mellem producenter og håndværkere og markedsføre de bornholmske specialiteter – uden at fortynde brandet.

– Vi skal holde niveauet, siger Peter Bræstrup.

De sidste elementer til den nye butik i Helsingør skibes af sted torsdag.

 

 

De er med i Kjærstrup-projektet

SE Byg producerer reoler og diske, som lakeres hos Lakcenteret i Rønne. Østbornholms Kutterservice har lavet rustfrie bordplader, Mie Mølgaard har leveret lamper og JGS har været i Helsingør og sætte klimaanlæg op.

Følgende bornholmske producenters produkter er at finde på hylderne:

Svaneke Bryghus, Krogsholm, Wild Gin, Bornholms Mosteri, Karamel Kompagniet, Pastariget, Lehnsgård og Høstet.