Ny bog er en introduktion til lavernes farverige verden

NATUR

”Her er den bog, der bør ligge i ethvert hjem og sommerhus på Bornholm, hvor der bor folk med interesse for naturen.”

Natur Bornholms Forlag forsøger med bagsideteksten at appellere til en lidt bredere målgruppe, end man kunne forvente til en fagbog om svampe, der lever i symbiose med alger. Dobbeltorganismerne kaldes laver [udtales som første stavelse i Laursen], og når forfatteren til bogen, Eric Steen Hansen, fortæller om sin livslange passion, får man appetit på at lære noget om laver, der ”ellers kan virke vanskelig at komme ind på livet af”, som der også står på bagsiden.

Eric Steen Hansen er ubestrideligt fagets grand old man. Han har studeret laver siden 1966 og er kommet på Bornholm lige så længe.

– Jeg har været herovre fem gange om året siden dengang, fortæller Eric Steen Hansen Bornholms Tidende i forbindelse med den lukkede bogreception på Natur Bornholm i fredags.

Bogen “Bornholms Laver” udgives af Natur Bornholms Forlag og er støttet af Aage V. Jensens Naturfond. Billedet på omslaget er taget ved Listed. Foto: Berit Hvassum

Over 100 arter af laver beskrives i bogen, der bærer titlen ”Bornholms laver”. Bogen er bygget op ligesom svampebøger med korte beskrivelser og farverige nærbilleder af de forskellige laver, og den er velegnet at lægge i rygsækken og tage med på vandreture. Laverne er kategoriseret efter, hvor de vokser, og hvor sjældne de er. På opslagene kan man læse om alt fra den gule “almindelig væggelav”, der forekommer overalt på Bornholms og Ertholmenes klipper, til arter med flotte navne som “askegrå rensdyrlav”, “knudret kraterlav” og “rødbrun nyrelav”, der er knap så almindelige.

– Det er en ny verden for alle. Man kan ikke gå mange meter uden at støde på dem, men der er ingen, der kan finde ud af dem, siger Eric Steen Hansen.

Overalt på Bornholm

Laver kan leve på klipper, træer, jordbunden og mure som Hammershus Slotsruins, så de er at finde overalt på Bornholm – fra sprækkedale til sandflugtsskove. For mange vil de mest velkendte være de gule bevoksninger, man ser på klippekysterne. “Laverne dominerer på dette voksested, hvor næsten ingen grønne planter kan gro”, skriver Eric Steen Hansen om klippekysterne i bogen.

Han er også grebet af Bornholms fugleliv og kunst. I forbindelse med bogprojektet har han fået logi hos forskellige lokale kunstnere.

– Det, der startede med at fascinere mig, var, at mange bornholmske kunstnere bruger laverne i deres motiver, fortæller Eric Steen Hansen.

Bogens manuskript begyndte han at skrive for tre år siden. At Natur Bornholm udgiver bogen, er oplagt, da oplevelsescentrets ledende naturvejleder René Vilsholm selv har speciale i laver og er en af Eric Steen Hansens tidligere studerende. René Vilsholm er naturligvis bogens redaktør og den primære fotograf. Med på holdet bag bogen er også den biologuddannede kunstner Mia Mouridsen, som har tegnet lavernes anatomi, og den erfarne naturvejleder Jens Kofoed, der titulerer sig selv som chauffør og fotograf under bogprojektet.

– Laver er fantastisk spændende, når man dykker ned i det, bemærker Jens Kofoed.

Spinkel rensdyrlav, caldonia ciliata. Arten vokser på jord eller sand og danner løse tuer eller måtter på underlaget. Den forekommer primært i klitter, heder, sandede overdrev og plantager med fyrretræer.

Miljøsladrehanke

En af de fascinerende ting ved laver er, at de kan sladre om miljøets tilstand, påpeger Eric Steen Hansen. Laverne har ikke rødder og suger ikke næring ud af det, de vokser på. Dette gør laver sårbare over for luftbåren forurening, da deres næring kommer med støv i luften og regn. Lever der mange forskellige arter af laver, tyder det på, at luften er ren i området.

– Da man rensede røgen i København for svovl, kom laverne pludselig tilbage til byen. Desværre er vi her på Bornholm ved at have lige lovlig mange kvælstofindikatorer, fortæller Eric Steen Hansen og nævner landbruget og trafikken som forureningskilder.

Kyst-væggelav, Xanthoria aureola. Arten vokser på klipper og mure og ses blandt andet mange steder på Hammerhus Slotsruin.

Grønland

Fra 1970 til sin pensionering i 2013 kuraterede Eric Steen Hansen udstillingen af laver på Statens Naturhistoriske Museum, og han har gennem årene skrevet hundredvis af videnskabelige artikler om laver – fortrinsvis de laver, som findes i de barske, arktiske egne.

Eric Steen Hansens forkærlighed for Bornholm matches af hans interesse for Grønland, hvor han har tilbragt 41 somre. Blandt andet har han analyseret de laver, der som den første vækst indfinder sig på grundfjeldet, når gletsjere trækker sig tilbage.

Han er stadigvæk aktiv som forsker og fortæller ihærdigt om et aktuelt projekt, hvor et forskningsteam skal analysere laver, som blev fundet på tøj, som de omkomne fra Franklin-ekspeditionen, der frøs fast i isen i det nordlige Canada i 1846, havde båret.

Det er en fortælling, som i egen ret er en fremtidig bog værdig. I første omgang må de naturinteresserede “nøjes” med de 96 sider i “Bornholms Laver”.