Lotte Nishanthi Winther. Foto: Mette Ovgaard

‘Jeg vil styrke interessen for kunst’

DAGENS NAVN: Lotte Nishanthi Winther

Hvorfor søgte du jobbet som museumsinspektør på Bornholms Kunstmuseum?

– Jeg synes, det er vigtigt at arbejde med kunst på forskellige måder, både i forhold til det enkelte menneske og i forhold til samfundet. Samlingen på Bornholms Kunstmuseum giver helt unikke muligheder for at gøre det. Huset har en international puls, og så har flere af motiverne i samlingen en nærhed til lokalområdet, så det er et spændende krydsfelt at arbejde med. Jeg synes selvfølgelig også, at Bornholm har landets mest storslåede natur, som jeg kan lide at være i. Så der var flere ting, der gjorde, at jeg søgte stillingen.

Hvad er det du især kan bidrage med?

– Jeg har en viden om museets samling af kunst fra 1870’erne og frem, og jeg glæder mig til at sætte samlingen i spil på nye måder i forhold til fremtidige særudstillinger og arrangementer. Vi har nogle suverænt gode værker, der er skabt af nogle af Danmarks bedste malere fra 1900-tallet, for eksempel Karl Isakson, Edvard Weie, Olaf Rude, Sonja Ferlov Mancoba, Jais Nielsen og mange andre. Vi kan sagtens støve fortællingerne om de her kunstnere af og sætte et mere nutidigt fokus på deres kunst.

– Lige nu og her står jeg sammen med kunstfagligleder Tine Nygaard om at lave den næste særudstilling. Vi får meget snart 80 værker ind i huset, som vi simpelthen skal have skabt en god udstilling med. Der er både idylliske landskabsbilleder og meget farvekraftige scener fra bylivet. Det er et stort arbejde at få samlet maleriene og skulpturerne, så udstillingen bliver meningsfuld. Værkerne er skabt i Polen mellem 1849 og 1939.

Hvad er din ambition på sigt?

– Jeg vil styrke interessen for kunst, og så håber jeg at få tid til at udføre forskningsprojekter, som kommer både museet og dets gæster til gode.

Hvad betyder det at du skal arbejde i et lille lokalsamfund, hvor kunst fylder meget for mange?

– Jeg tror, at kunst fylder meget på mange forskellige måder for mennesker. Det kan jeg lære af, for jeg skal lave blandt andet udstillinger, som skal være relevante for mange forskellige kunstinteresserede. De fleste mennesker har en holdning til kunst og ved, hvad de godt kan lide. Det er virkelig et godt udgangspunkt at undersøge kunst ud fra. Jeg er også opmærksom på, at der bliver talt og kommenteret meget på kunst uden for kunstinstitutionerne. Sammen med Jacob (direktør Jacob Bjerring-Hansen red.) og Tine er jeg interesseret i at få folk, der ikke har besøgt os før, til at komme på museet og opleve, at her er der også noget for dem.

– Vi vil også meget gerne på sigt styrke, at øens børn får mulighed for at møde kunst.

Kendte du til Bornholm i forvejen?

– Jeg været her på ferier sammen med min mand. Arbejdsmæssigt har jeg været her i forbindelse med research på udstillingen med kunstneren Claus Johansen. Han er en kunstner, som Lars Kjærulf Møller (tidligere museumsdirektør red.) indsigtsfuldt har været med til at introducere for mig. Og så har jeg også et generelt kendskab til andre kunstnere fra Bornholm, så billeder af dem hører til i mit mentale arkiv.

Flytter du til øen eller vil du pendle?

– Lige nu bor jeg til leje hos et virkeligt venligt bornholmsk ægtepar på nordlandet. Men nu har vi købt hus i Tejn, som virker til at være en dejlig by hele året. Min mand har et arbejdsliv, der gør, at han er tæt knyttet til København, og vores to drenge er ved at få en musikalsk uddannelse i Tivoli Garden. Så det mest oplagte lige nu er, at det mig, der har base på Bornholm.

Har du nogle favoritsteder på øen?

– Vi har lige opdaget den fine sandstrand ved Sorthat-Muleby og revet ud for kysten. Havkigget med de industrielle bygninger fra vinduet i vores nye hus synes jeg er virkeligt fint. Jeg glæder mig til at gå på Højlyngsstien.

 

 

Lotte Nishanthi Winther

45 år

Siden 1. oktober museumsinspektør på Bornholms Kunstmuseum i Rø. Kommer fra en stilling som museumsinspektør på Øregaard Museum, har arbejdet som kunsthistoriker på Nordens Hus og Listasavn (kunstmuseet red.) i Torshavn samt på Louisiana, Museum for Moderne Kunst, kunstmuseet Arken og Fuglsang Kunstmuseum. Samlevende med Martin Seier, organist og jazzpianist og ansat i Brønshøj Kirke. Parret har to børn. Lotte Nishanthi Winther er vinterbader gennem 21 år.