Byskoven benyttes flittigt af børnene i det nærliggende børnehus, Trilobitten. Foto: Berit Hvassum

De er snart i mål med det perfekte udendørs samlingssted

FÆLLESOMRÅDE

Legeredskaberne er færdige.

Bålhytten er blevet oliebehandlet, og brænde leveres jævnligt af Rudolfklubben i Aakirkeby.

Borgerforeningen har med hjælp fra de frivillige medlemmer af selvsamme klub udskiftet bærende stolper under bord og bænke på den ene af de to gamle vikingehytter. Den anden er revet ned.

En lokal håndværker renoverer resten af hytten de kommende uger og lægger tagpap på.

Så mangler der bare et toilet for, at Sdr. Byskov er i mål som det perfekte udendørs samlingssted i Aakirkeby.

– Det har stået på vores ønskeliste hele tiden, men vi har prioriteret det andet først, siger Georg Müller fra Aakirkeby Borgerforening.

Han har det forgangne år været aktiv i den arbejdsgruppe af frivillige, der har indrettet den gamle lysning i skoven, så den nu fungerer som et moderne samlingssted i naturen. Altså lige med undtagelse af et toilet.

Den gamle vikingehytter er det sidste der mangler at blive renoveret. Det sker i løbet af efteråret, hvor trætaget skiftes ud med tagpap. Foto: Berit Hvassum

Ni kilometer er længe at holde sig

Borgerforeningen håber at komme i betragtning ved fordelingen af de puljepenge, som staten har bevilget til opførelse af flere offentlige toiletter i naturområder.

Der er ifølge Borgerforeningen mange, der ville få glæde af et toilet i Byskoven.

– Trilobitten vil blive glade for det, og “Linjer i Landskabet” ville også drage nytte af det, siger Georg Müller. Linjer i Landskabet er et geologisk/historisk stisystem, der blandt andet passerer forbi Byskoven.

– Stien er ni kilometer lang, og der er ikke et eneste toilet undervejs. Ni kilometer, det er langt at holde sig, siger Georg Müller.

Han har undersøgt fordelingen af offentlige toiletter på hele Bornholm ved hjælp af app’en ‘Find toilet’ og har konstateret, at der er behov for flere toiletter i området syd for Aakirkeby.

– Det er det område, hvor det er tyndest med offentlige toiletter, siger han.

Rift om toiletterne

Steen Pedersen fra kommunens ejendomsservice vil ikke udelukke, at der kan komme et toilet op i Byskoven syd for Aakirkeby. Men det er ikke hans beslutning, og der er flere ansøgere, der har meldt sig på banen, siger han til Bornholms Tidende.

– Der er afsat halvanden millioner kroner til to-tre nye toiletter i budget 2021, men det er ikke besluttet, hvor de skal stå, siger Steen Pedersen.

Koncerndirektør Ckaus Stensgaard Jensen fra Bornholms Regionskommune oplyser, at det er direktionen, der indstiller til kommunalbestyrelsen, som derefter behandler sagen.

Steen Pedersen fra ejendomsservice forventer, at de nye toiletter vil være på plads inden turistsæsonen næste år.