Nick Barnekow vil gerne have unikke varer i sin butik på torvet i Rønne. Nogle mærker, kan man ikke købe andre steder her på øen, og han håber, at der kommer flere. – Det er tanken, at jeg vil prøve at finde nogle ting, som er unikke, som ikke findes andre steder på Bornholm, og så lytter jeg også meget til kunderne, hvis de har nogle anbefalinger. Det er også en del af det lokale, at man skal kunne tale med sin møbelsælger – inden for rimelighedens grænser, siger han. Foto: Jacob Jepsen

Ny butik på Store Torv i Rønne: ‘Varerne skal fordre socialt samvær’

Det var ikke længe, butikslokalet mellem pølsebaren og kaffebaren på Store Torv i Rønne fik lov til at stå tomt. Det er Nick Barnekows skyld.

ERHVERV

Det var ikke længe, butikslokalet mellem pølsebaren og kaffebaren på Store Torv i Rønne fik lov til at stå tomt. Det er Nick Barnekows skyld. Hvor Småfolk tidligere holdt til, har han åbnet Studio Barnekow, hvor han sælger brugskunst og møbler, der lever op til nogle krav, han selv har defineret, og som flugter med værdier, han selv har.

– Vi er meget stringente i forhold til, at det skal være bæredygtigt, at det først og fremmest skal være praktisk i hverdagen, at det skal fordre socialt samvær, og at det som det sidste skal være æstetisk smukt. Jeg synes, en ting er flot, hvis den virker og er praktisk, siger han om grundtanken bag sin nye butik.

På hylderne står i første omgang kun danske mærker, der lever op til Nick Barnekows definition på god kvalitet og godt design.

– Jeg er lidt træt af dyrt design, der kun koster det, det koster, fordi det har et navn. Jeg synes ikke, det er det samme som kvalitet, og jeg synes ikke, det er det samme som godt design. Jeg henter varer hjem, som jeg selv ville have stående derhjemme, og som jeg ser som værende godt design. Det har fået alle de stempler, det skal have, og det er anerkendt i Danmark, men det er ikke skruet op, bare fordi det hedder noget, siger han.

I første omgang har Nick Barnekow åbnet Studio Barnekow på Store Torv i Rønne. Med tiden kommer der også en netbutik, som er et supplement til, men ikke erstatning for den fysiske butik . – Vi skal holde fast i de fysiske butikker. Nethandel kan være en fantastisk ting i forhold til en travl hverdag, men man mister den personlige del af det. Man kan godt læse sig til nogle produktinformationer, men man får ikke de bedst anbefalinger med på nettet, siger Nick Barnekow. Foto: Jacob Jepsen

Spild af penge

Nick Barnekow er indretningsarkitekt, har arbejdet i møbelbranchen og har lavet visuelt arbejde for en masse forskellige butikker i Danmark. Det er de erfaringer, han har samlet under eget navn i Studio Barnekow.

– Det har hele tiden været min drøm at åbne under eget navn, og så så jeg Bornholm som det perfekte sted at gøre det, siger han, som er flyttet hertil sammen med sin mand.

Brugskunsten i butikken kan kunderne købe med hjem med det samme, og møblerne er udstillingsmodeller, som Nick Barnekow bestiller hjem til kunder, der køber dem. Med købet får man rådgivning i, hvordan man passer dem, så man får det optimale ud af dem.

– Man skal ikke være bange for at bruge dem. Det irriterer mig, at man har en smuk ting, og så er man bange for at bruge den, og så ender den på hylden. Der duer ikke. Så er det spild af penge. Det praktiske er meget vigtigt, synes jeg, og jeg rådgiver kunderne, siger han.

Som konkrete eksempler nævner han pasning og pleje af møbler samt maskinopvask, hvilket alle hans varer til mad kan tåle.

– Jeg hader at vaske op i hånden, det er det værste, jeg ved, siger Nick Barnekow.

Mange kreative talenter

Inspirationen til butikkens sortiment og indretning er både hentet i Danmark og Japan, og når corona er overstået, planlægger Nick Barnekow nogle arrangementer, som kan bringe ham tættere på kunderne. Det kan være en snak om møbler og indretning, det kan være møder med designere og producenter, og det kan være kurser i japansk teceremoni og japansk blomsterbinding.

– Det bliver meget småt, måske med plads til fem-seks mennesker, siger han.

Med tiden er det også planen, at der skal lokal keramik på hylderne. Nick Barnekow er i kontakt med nogle lokale keramikere, og det er hans håb, at han kan sælge nogle af deres varer i løbet af det næste halve års tid.

– Der kommer vi til at erstatte nogle af de andre ting, vi har, siger han.

Drømmen er, at det kommer til at gå så godt i Studio Barnekow, at han med tiden får brug for at ansætte. Han er også en del af regionskommunens program om at kunne tage folk i praktik, hvilket han ser som en mulighed for at give noget tilbage.

– Det var en stor hjælp for mig, da jeg skulle finde ud af, hvad jeg gerne ville med mit liv, at der var en mentor, som ville tage min under sine vinger, og den mulighed vil jeg gerne give videre. Jeg synes, der er en milliard af de muligheder på Sjælland, men jeg synes ikke, jeg har set lige så meget af dem herover, og det er ærgerligt, for jeg ved, der er så mange kreative talenter herover, lyder det fra Nick Barnekow.