Berit Madvig Hansen og hendes mand Niels Kristian Hansen står bag anpartsstalden Stald Evigglad, som blev bornholmske mestre i trav i 2018 og 2019. De bruger begge rigtig meget tid på trav både på løbsdage, men også generelt i løbet af året, for hestene skal jo passes hver eneste dag og ikke kun, når de skal løbe på travbanen. Foto: Berit Hvassum

På besøg i stald nummer 421: ‘Man bruger meget mere tid på det end bare de tre minutter, løbet varer’

I stald nummer 421 i staldområdet ved travbanen i Almindingen står ægteparret Niels Kristian Hansen, 61, og Berit Madvig Hansen, 63, fra anpartsstalden Stald Evigglad og gør deres to heste, Apollo Damgård og Solon, klar til aftenens stjerneløb. Klokken er 17.15, og de har et par timer, før deres løb går i gang, og det er godt, for der er stadig mange ting, der skal gøres, inden hestene er helt klar til at dyste på rundstrækningen.

TRAVSPORT

I stald nummer 421 i staldområdet ved travbanen i Almindingen står ægteparret Niels Kristian Hansen, 61, og Berit Madvig Hansen, 63, fra anpartsstalden Stald Evigglad og gør deres to heste, Apollo Damgård og Solon, klar til aftenens stjerneløb. Klokken er 17.15, og de har et par timer, før deres løb går i gang, og det er godt, for der er stadig mange ting, der skal gøres, inden hestene er helt klar til at dyste på rundstrækningen.

Optakten til løbet starter dog langt tidligere på dagen. Allerede om morgenen går den første forberedelse i gang, når Berit lukker travhestene ud af hestestalden på deres ejendom ved Vestermarie, så de kan lufte sig. Solon ved også allerede på det tidspunkt, at han skal køre løb senere på dagen, fortæller Berit.

– Det vidste han allerede i formiddags, for han kom hurtigt tilbage til stalden igen. Han plejer ellers ikke at komme ind på det tidspunkt, siger hun.

Ved middagstid kommer deres staldpige Majbritt Holmegård Jensen og ordner hestene, for de skal både børstes og vaskes, så de ser pæne ud, når de deltager i løbet.

– Vi kan godt lide at have både hest og udstyr i orden. Det må godt skinne lidt, når vi kommer ind på banen, siger Niels, som er kusk og også godt selv kan lide at se præsentabel ud under løbene med pudsede laksko og vasket tøj.

– Det kan godt være, vi ikke altid kommer først, men vi vil altid godt se ordentligt ud, siger han.

Foto: Berit Hvassum

Har en meget klog hest

Dernæst bliver hestene sat på en hestetrailer og kørt til stalden på travbanen. Normalt skriger Solon og går rundt på bagbenene, hvis han kommer et sted hen, hvor der er andre heste, men det sker ikke på en løbsdag.

– Lige så snart han træder ind i traileren og kører til travbanen, så siger han ikke en lyd. For så ved han godt, at nu er der arbejde, der skal gøres, så nu skal han opføre sig ordentligt. Det er også derfor, han er så unik en hest, vi har aldrig haft noget lignende. Han er simpelthen så klog, siger Niels med henvisning til, at han sammen med Solen har vundet bornholmsmesterskaberne i 2018 og 2019 (og derudover har han i øvrigt vundet BM i 2006 med en anden hest).

– Han er så klog, så når han kommer ind i stalden her på travbanen, så ved han godt, at han skal lige have en tår vand og lidt at spise, og så stiller han sig hen og sover, så han er frisk til senere, siger Berit.

Foto: Berit Hvassum

For Niels starter travdagen lidt senere end for hustruen. Indtil klokken 14.30 passer han sit civile arbejde som afdelingschef hos PL Entreprise, og så kører han til færgen og henter Niclas Steinlein, der er en ung kusk, der skal køre stjerneløbet med den anden hest Apollo Damgård.

De to heste skal nemlig deltage i samme løb, så Niels kan ikke være kusk for dem begge. For at de er friske til løbet, spiser Niels og Niclas lidt mad og får lidt at drikke hjemme på ejendommen i Vestermarie, og så tager de en snak om, hvordan de tror, løbet vil udvikle sig. Herefter kører de sammen til stalden ved travbanen, hvor de mødes med Berit.

Her et par timer inden løbet, er det tid til, at hestene får seletøj på og bliver spændt for en vogn, for nu skal de ud og varme op. Opvarmningen kan enten ske på selve travbanen eller på en bane inde i skoven, som er to og en halv kilometer lang, men som ikke er særlig god at køre på, hvis det er regnvejr.

– Når hestene er tilbage fra opvarmningen, får de taget selen af, og så får de lov at tisse en gang og får en tår vand, og så står de i stalden i halvanden time. Og derefter så skal de spændes for vognene igen, og så ved de godt, at vi nu skal ud og køre løbet, siger Niels.

Forberedelserne til en løbsdag er således noget, der varer fra morgenstunden af, og så lige indtil løbet går i gang om aftenen.

– Man bruger meget mere tid på det end bare de tre minutter, løbet varer, slår Niels fast.

Foto: Berit Hvassum

Er sportspsykologer for hestene

I det hele taget er løbsdagen bare en lille del af livet som kusk og staldejer. Hestene skal passes hver eneste dag året rundt, og hvis de skal have en chance for at vinde løb, så skal de også trænes.

– Vi træner vores heste hele vinteren for at holde deres grundform, og så kører vi det lidt mere intensivt, når vi nærmer os starten på sæsonen, siger Niels.

Det er dog ikke kun fysisk træning, som hestene skal have. Der er også brug for mental træning, for Stald Evigglads indkøbte heste er nemlig travheste, som ikke er gode nok til at vinde løb ovre, hvor banerne er længere og mere krævende, og hvor der også er mere konkurrence, og de oplevelser har ofte hevet selvtilliden ud af dem.

– På et tidspunkt kan hestene godt gå lidt trætte i det, men så kan de få noget nyt liv, når de kommer til vores lille bane her på Bornholm. Og så er vores primære opgave at få humør i hestene og få dem til at tro på, at de kan godt stadigvæk, siger Niels.

– Vi har haft Apollo i et halvt år, og det vi arbejder på med ham, det er at få ham til at tro lidt mere på sig selv, siger Niels.

I er nærmest også sportspsykologer for hestene så?

– Ja, på en eller anden måde.

Foto: Berit Hvassum

For Solon er der dog ikke nogen problemer med selvtilliden.

– Vi har to meget forskellige heste. Solon elsker at blive set og hørt. Han er sådan en rigtig Karl-Smart, en københavnersnude, og Apollo vil helst bare være for sig selv og er lidt nervøs. Så de skal tages meget forskelligt. For Solon går det meget bedre, når der er 2.000 mennesker, der ser på ham end på en dag, hvor der er 50 mennesker. Det er helt klart. Og han elsker at stå i indercirklen. Han kan stå der i en hel time og blive fotograferet, hvor Apollo helst bare vil væk fra banen og tilbage i stalden, siger Berit.

I alt har Berit og Niels har haft næsten 100 heste, siden de slog pjalterne sammen tilbage i 1980’erne, og de har nydt, at de har haft en fælles interesse for trav.

– Trav fylder rigtig meget i vores liv. Vi bruger meget tid på det, for vi skal passe hestene hver eneste dag hele året. Derfor er det jo en kæmpe fordel, at vi deler den samme interesse, siger Niels, som har været gift med Berit siden 1988.

Foto: Berit Hvassum