Lea Wermelin remsede resultater op og lovede retfærdig håndtering af corona. Foto: Berit Hvassum

Bornholms ene minister blev klappet ind på generalforsamlingen

Corona, corona, corona. Heller ikke miljøminister Lea Wermelin (S) kom naturligvis udenom emnet, da hun mandag aften talte til Socialdemokratiets generalforsamling.

SOCIALDEMOKRATIET

Corona, corona, corona. Heller ikke miljøminister Lea Wermelin (S) kom naturligvis udenom emnet, da hun mandag aften talte til Socialdemokratiets generalforsamling.

– Jeg har savnet at mødes i foråret til vores generalforsamling. Det har været en helt speciel tid, ikke bare for os, men for hele vores samfund, sagde hun.

– Vi er blevet en coronaregering. Da vi stod midt i valgkampen, havde ingen forestillet sig, at vi kort efter ville være midt i en global pandemi.

– Men vi rykkede sammen og hjalp naboen. Vi lukkede landet hurtigt ned, og så viste vi, at vi har et samfund, hvor vi holder hånden under hinanden, også med hjælpepakker. Det synes jeg, at vi skal være stolte af, sagde Lea Wermelin.

Den bornholmske miljøminister annoncerede så, at regeringen vil håndtere coronakrisen både retfærdigt og på en måde, der peger fremad.

– I forhold til finanskrisen skal vi gøre det anderledes dengang. Dengang holdt regeringen hånden under bankerne, og den norgerlige regering afleverede i stedet for regningen til landdistrikterne og de unge, der var under uddannelse, sagde Lea Wermelin.

– Denne gang skal vi vise, at vi kan håndtere en krise på en måde, der både er retfærdig og kan bruges til at sætte gang i nogle grønne investeringer.

Lang liste af resultater

Og nu bliver det så Arnes tur. Regeringen har netop fremlagt sit bud på en lov, der skal give nedslidte ret til at gå tidligere på pension.

– Under valgkampen sidste sommer stod jeg en tidlig morgen nede foran slagteriet. Med os havde vi vores forslag om retten til tidligere pension. Mange af arbejderne fortalte mig, at de havde været på slagteriet i årtier, og at de var nedslidte. Mange fortalte mig, at de tog smertestillende medicin om morgenen for bare at komme igennem arbejdsdagen, sagde Lea Wermelin.

– Derfor er jeg glad for, at vi netop har præsenteret vores udspil om en arbejdsmarkedsreform. Hvis vi får den gennemført, som vi har lagt den frem, vil den betyde, at de der har været længst på arbejdsmarkedet får ret til at gå et, to eller tre år, før de ellers havde kunnet det, sagde hun.

– Nu kommer slaget til at stå, for vi er ikke i mål med at finde et flertal. Men nu har vi da lagt vores forslag frem.

Lea Wermelin fortale dernæst, at hun “i stedet for at komme med en lang liste “ville nøjes med at nævne 10 ting, som regeringen faktisk er kommet i mål med”.

– Vi har skabt det største velfærdsløft i 10 år, blandt andet med en aftale om minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Vi har aftalt at uddanne 1.000 ekstra sygeplejersker. Vi har indgået en klimaaftale , der vil reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent, sagde hun.

– Vi har genoprettet vild natur. Vi er på vej med natur-nationalparker i Gribskov og ved Randers. Vi har vedtaget at sortere mere affald. Vi har gjort op med ågerrenterne og taget skridt til at genoprette Skat, der har været udsultet i mange, mange år.

– Vi har givet oprejsning til drengene fra Godhavn-børnehjemmet. Vi har lavet en reform af kommunernes udligning, der rykker penge fra nogle af de kommuner, der har mest til nogle af de kommuner, der har mindst. Og vi har gjort op med, at uddannelsesinstitutioner som Campus Bornholm hvert år skulle skære ned og ned og ned, sagde Lea Wermelin.

Bornholm fylder stadig

Lea Wermelin fortalte endelig, at hun er lige så glad for at være bornholmer, som hun er for at være minister.

– I skal vide, at lige så glad jeg er for min ministergerning, lige så vigtigt er det for mig, og lige så glad er jeg for at være den socialdemokratiske stemme i Folketinget, sagde hun.

– Jeg vil slutte med at citere (tidligere statsminister, red.) Viggo Kampmann. Han sagde, at “Det er dejligt at være socialdemokrat”, sagde Lea Wermelin.

– Sådan har jeg det også, og sådan håber jeg, at I også har det.