Frivillige i Pedersker bygger Shelters i LynggΌrdsskoven

De frivillige i Pedersker slår til igen: Tre nye shelters klar på under to dage – trods forsinkelser

Skolelederen har savsmuld i håret, næstformanden i skolebestyrelsen slæber planker og lokalforeningens formand sørger for at det hele er i vater. De lokale i Pedersker har arbejdsweekend, og arbejdsgruppen er tæt på at være i mål. Planen er at opføre tre nye shelters ved bålhytten i Lynggårdsskoven umiddelbart nord for byskiltet, og allerede søndag ved frokosttid – altså efter halvanden arbejdsdag – mangler kun tagbeplantningen på de primitive trækasser, der hver rummer otte sovende gæster.

Arbejdsgruppen mødte ellers ind til en grim oplevelse lørdag morgen. Det viste det sig nemlig at halvdelen af de tolv bærende sten lå forkert.

– Vi havde brugt den forkerte målplan, så halvdelen af stenene skulle flyttes. Det satte os i hvert fald to-tre timer tilbage, vurderer Alex Speed Kjeldsen fra lokalforeningen. Med hjælp fra en af de lokale bønder og hans rendegraver blev de seks tunge granitsten flyttet en meter, og så gik byggeriet i gang.

En hengemt perle

Naturstyrelsen har støttet projektet i Pedersker med gratis arbejdskraft og med anlæg af en sti, der skal forbinde det kommende torv bag brugsen med shelterpladsen.

Friluftsrådet har støttet projektet med 106.000 kroner og lokalforeningen og Sydbornholms Privatskole har hver spyttet 10.000 kroner i kassen. Budgettet på 150.000 kroner hænger altså sammen, men kun på grund af den frivillige indsats fra arbejdsgruppen og Naturstyrelsens bidrag, siger Jeannett Tankred, skoleleder på friskolen i Pedersker.

Hun har været med fra start, mens Bjørgitte Vivelund Kofoed, næstformand i skolebestyrelsen, har sluttet sig til i byggefasen. Ligesom skolelederen forventer hun, at de tre shelters vil blive brugt både i og udenfor skoletid.

– Vi bruger skoven rigtig meget i forvejen, både skole og SFO. Stedet er en hengemt perle, hvor børnene kan løbe rundt og klatre og lege, samtidig med at det kun er to minutter fra brugsen. Vi glæder os meget til at prøve de nye shelters, siger Bjørgitte Vivelund Kofoed.

Mere omsætning i brugsen

Kaj Jørgensen, mangeårig formand i Pedersker Lokalforening, er ikke helt så skråsikker.

– Så skal der i hvert fald være et blødt underlag, siger han og skæver skeptisk i retning af de hårde trægulve.

Kaj Jørgensen tvivlede derimod ikke, da han for et par år siden blev spurgt om lokalforeningen ville være medansøger på projektet.

– Vi synes det er en rigtig god idé at gå sammen med skolen om de tre shelters. Jeg synes faktisk, at området bliver brugt for lidt, siger Kaj Jørgensen.

Udsigten til flere overnattende gæster i Lynggårdsskoven glæder ham af flere grunde.

– Alle, der overnatter her, skal op og handle i brugsen, siger Kaj Jørgensen, der sammen med en anden gruppe af Pedersker-frivillige står for afvikling af to ugentlige bornholmerdage ved Dagli’brugsen i højsæsonen.

De tre shelters i Lynggårdsskoven kan bookes via Naturstyrelsens hjemmeside og rummer eksempelvis plads til en skoleklasse på 24 elever. De er klar til brug mandag.