Eli Benveniste og Martin Berge.

Der sker noget fantastisk mellem to fødder

Eli Benveniste og Martin Berge bød fredag velkommen til sommerens dobbeltudstilling UNTHINKING  i Allinge med en velbesøgt fernisering i Galleri Klejn.

Eli Benveniste bor til daglig i billedhuggermekkaet Pietrasanta i Toscana, men har sammen med ægtefællen Jørgen Haugen Sørensen tætte bånd til Bornholm og ikke mindst Bornholms Kunstmuseum.

Jørgen Haugen Sørensen, verdenskendt billedhugger, forærede for fem år siden 300 værker til Bornholms Kunstmuseum, og Eli Benveniste har de seneste otte år lavet workshops samme sted.

– Det plejer at være i april, men i år er det udsat til september på grund af corona, siger 59-årige Eli Benveniste, der udstiller 21 lerfødder på Galleri Klejn.

Det med fødderne er lidt af et gennembrud, fortæller hun.

– Jeg plejer at arbejde med bronze, som er mørkt materiale, eller store keramiske skulpturer i ler. Denne gang har jeg arbejdet med lyst ler og kun med fødder. Foden er jo trekantet, så der er allerede noget rummelighed der, fortæller hun.

Benveniste har lavet mere end 25 portrætter af fødder, hvoraf de 21 kan ses på Galleri Klejn. Undervejs har hun hentet inspiration fra blandt andet Tollundmanden, H.C. Andersen-figuren ‘Klods Hans’, balletdansere og slidte flygtninge-fødder, der har travet tusinder af mil med tunge byrder.

Benveniste fortæller, at hun ikke har tænkt sig at slippe fødderne igen lige med det samme.

– Det er virkelig sjovt. Der sker noget fantastisk mellem to fødder, når man stiller dem sammen. Der kommer helt sikkert flere lyserøde tæer i fremtiden, lover hun.

Medudstilleren Martin Berge, som også deltager i Holka-Hestens årlige udstilling på Gudhjem Museum, har et mere abstrakt formsprog, men temaet kender vi alle. Under overskriften “Just Quietly Floating Around” fortolker han begrebet ‘overvågning’ – et tema, som ifølge Berge er blevet mere aktuelt under corona-krisen:

– Hvor meget har de egentlig tjek på, spørger maleren, der tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2000.

‘De’ er dem, der overvåger ‘os’, forklarer Martin Berge, og tænker både på myndigheder og virksomheder.

– Man har nu udviklet en corona-app, men det offentlige rum er i forvejen fyldt med små kameraer, og så snart man har sin telefon i lommen ved de, hvor man er, siger han og peger på sin bukselomme. Her ligger hans iPhone, komplet med fotografier, tekstbeskeder og samtaler, samt ikke mindst kontaktoplysninger og minutiøse data om, præcis hvor han befinder sig på kloden.

Uvisheden og utrygheden omkring, hvor disse informationer ender henne, er noget af det der bekymrer Martin Berge. Men han betegner ikke sin kunst som samfundskritisk.

– Det er mere en kommentar, til den tid vi lever i og den fremtid, vi kommer til at leve i, siger han.

UNTHINKING er åben frem til den 29. august i GALLERI KLEJN, Storegade 1 i Allinge. Åbent tirsdag – søndag klokken 13-18.