Kenn Andersen anno 2020, hvor han er formuedirektør i Sparekassen Sjælland/Fyn. Eget foto

Hvor blev Kenn Andersen af? Fodboldkarrieren blev afløst af et lederjob i banken

Kenn Andersen er søn af Tejn Idrætsforenings mangeårige fodboldformand Kai Andersen og blev tidligt taget med på stadion. Så det lå i luften, at han også skulle spille fodbold.

Kenn Andersen havde talent som målmand. Han var kun 15 år, da klubben i 1990 fik en dispensation, så han kunne debutere på Tejns hold i Bornholmsserien i en kamp mod Pedersker (Tejn vandt 1-0).

Året efter gjorde Kenn Andersen det så godt på det bornholmske juniorunionshold under et stævne i Næstved, at ledere i den sydsjællandske klub fik øje på ham. Kenn Andersen og Mikkel Kofod fra Østerlars fik mulighed for at flytte til Næstved for at uddanne sig og afprøve deres muligheder for at spille fodbold på fuld tid.

Det gik slag i slag for den unge Kenn Andersen, der i 1992 også kunne skrive landsholdsspiller på cv’et efter debuten på Danmarks U18-landshold.

Bornholms Tidende skrev i de år med jævne mellemrum om det unge målmandstalent, der også fik et antal kampe i superligaen for Næstved. Men skriverierne ebbede ud, efter at Kenn Andersen i 2001 stod på mål i Danmarksserien for Nykøbing Falster Alliancen i en kamp, hvor de vandt over FC Bornholm.

Kenn Andersen udgik med hjernerystelse under en kamp for Næstved mod Brøndby i september 1995, og den kamp blev hans sidste i superligaen.

Dobbelt træning

Kenn Andersen var blot 27-28 år, da han sluttede sin fodboldkarriere. Altså i en alder, hvor mange målmand stadig har de bedste år foran sig.

Men en ny karriere udenfor grønsværen var ved at tage fart. Mere om det senere. Først fortæller Kenn Andersen om skiftet fra Bornholm til Næstved:

– Den største forskel var træningsmængden og -metoderne. Det var på et fysisk højere niveau, og der blev stillet nogle større krav. Jeg trænede både med ynglingeholdet og med førsteholdstruppen under træner Torben Storm. Så nogle af dagene trænede jeg to gange og fik stillet min lyst til fodbold.

Kenn Andersen var i starten i Næstved på en slags ungdomsaftale, hvor der var nogle faste personer til at tage sig af ham. Han fandt sig godt til rette i et godt miljø omkring uddannelse og sport og havde ikke hjemve. Kenn Andersen gik på handelsskole og kom i lære i Diskontobanken.


Kenn Andersen spillede i 2001 for Nykøbing Falster Alliancen mod FC Bornholm på Rønne Stadion Nord.

U18-landsholdet

Landsholdsdebuten står som et højdepunkt i fodboldkarrieren:

– Det var stort. Det var mod Mauritius i en international turnering i Bretagne med nationalmelodier og det hele. Jeg stod sammen med nogle holdkammerater, som spillede i større klubber end Næstved.

– Jeg fik seks kampe på U 18-landsholdet. Tre officielle kampe og tre venskabs/opvisningskampe. Under DBU oplever man et anderledes professionelt set-up. Dagen er fuldstændig skemalagt med, hvornår man står op, spiser, træner, hviler, træner igen og så videre. Jeg husker en gang, vi var på træningslejr på Lanzarote i foråret. Vi var væk fra det grå og triste vejr og nede i sol og varme, men vi fik ikke lov til at bruge swimmingpoolen. Vi skulle koncentrere os om vores træning, fortæller Kenn Andersen.

På landsholdet stiftede bornholmeren kendskab med folk som Nicklas Jensen og Martin Jørgensen, der senere fik flotte karrierer.

– Men der er mange spillere ind over ungdomslandsholdene. Når jeg tænker på flere af dem, jeg husker på som de bedste på det hold, jeg var med på dengang, er det spillere, man ikke har hørt om senere. Hvis man er marginalspiller som ung og skal kæmpe for det, gør det noget godt for ens mentalitet og muligheder senere, mener Kenn Andersen.

Tejn-målmanden blev også udtaget til U21-landsholdet, men her måtte han nøjes med reservetjansen. Her var Thomas Sørensen et sikkert førstevalg i de år.

– Der var klasseforskel på os, siger Kenn Andersen om Thomas Sørensen, der senere fik 101 kampe på det danske A-landshold.

To operationer

Kenn Andersen spillede 92 kampe for Næstved. En tredjedel af dem var på Næstveds førstehold i 1. division eller superligaen. Klubben lå i de år som et elevatorhold, der rykkede op og ned mellem landets bedste og næstbedste række. Næstveds hold ligger i dag i bunden af den næstbedste række.

Det var en ganske almindelig træningsaften, at Kenn Andersen blev knæskadet, og det begyndte at gå ned ad bakke med fodboldkarrieren. Han nåede efter to operationer at komme tilbage og spille på førsteholdet i Næstved, men besluttede at sætte sin karriere på pause:

– Jeg kunne mærke, at jeg ikke brændte for det på samme måde som tidligere. Det kunne hænge sammen med, at min karriere i pengeinstituttet begyndte at være interessant. Når man har den position, som jeg havde bagest på banen, er man nødt til at være hundrede procent skarp i hele kampen. Man kan stå i 89 minutter uden meget at bestille, men det ene tilbageværende minut kan være meget afgørende for udfaldet af kampen.

– Så jeg stoppede. Det skete nogenlunde samtidig med, at min daværende kæreste og jeg fik vores datter, så det fyldte også i min tilværelse, siger Kenn Andersen.

Målmandstræner

– Jeg stoppede i et års tid eller halvandet, indtil jeg fik en henvendelse fra Nykøbing Falster Alliancen. Jeg fandt noget af glæden tilbage og spillede der i halvanden sæson, inden jeg definitivt stoppede. Jeg fandt til gengæld en glæde ved at kunne lære nogle ting fra mig. Jeg bød mig til som målmandstræner i nogle af omegnsklubberne. Det er fantastisk at træne unge mennesker, der har en iver efter at lære og blive bedre.

Kenn Andersen ærgrer sig i dag lidt over, at der ikke er timer nok i døgnet til stadig at være målmandstræner. For mens fodboldkarrieren ebbede ud, begyndte en ny i bankverdenen, hvor han specialiserede sig inden for investeringsområdet og har været leder i Sparekassen Sjælland-Fyn i Holbæk siden 2015. Først som fondschef, så formuechef og nu formuedirektør.

– Jeg føler mig ret privilegeret, fordi jeg er leder for nogle specialister på et felt, som jeg holder meget af og føler mig hjemme i. Jeg har en alsidig hverdag, for der kommer hele tiden nye ting til, som overrasker os. Man er hele tiden nødt til at holde sig opdateret og skarp på, hvad der rører sig på de finansielle markeder. Det giver en stor tilfredsstillelse at kunne tage nogle gode beslutninger sammen med kunderne eller på vegne af kunderne, siger Kenn Andersen.

Er ikke ked af det

Var det den karriere, du havde forestillet dig, da du som ung flyttede til Sjælland?

– Drømmen var uden tvivl, at jeg skulle spille professionel fodbold. Men der er ikke noget, jeg er ked af i dag. Jeg har fået så mange andre oplevelser efter fodbolden. Jeg føler mig glad og motiveret hver eneste dag, når jeg går på arbejde og er sammen med min familie.

Kenn Andersen er gift med Betina:

– Vi har et dejligt hus lidt udenfor Holbæk, og jeg går gerne og nørkler lidt i haven. Min kone og jeg elsker at tage ud på vandreture, gerne i Danmark, men helst i udlandet. Så i dag er det vandrestøvlerne og ikke fodboldstøvlerne, der bliver snøret.

– Vi har tilsammen fire børn, der alle er voksne og i gang med arbejde eller uddannelse.

 

 

3

Kenn Andersen tabte alle sine tre officielle U18-landskampe med 2-3. Det var imod Mauritius og Norge i 1992 og mod Holland i 1993.

Kenn Andersen spillede 13 kampe i superligaen for Næstved. Han debuterede i 1994 i en 2-1-sejr over Fremad Amager og spillede sin sidste superligakamp året efter mod Brøndby (1-6).

 

 

 

Kenn Andersen

45 år, fra Tejn, bor ved Holbæk

1994-1996 Bankelev, Diskontobanken

1996-2001 Bankassistent, de sidste år med fagansvar på investeringsområdet, Diskontobanken

2001-2002 Bankfuldmægtig med fagansvar på investeringsområdet, Haandværkerbanken

2002-2006 Investeringsrådgiver, Haandværkerbanken, senere HVB bank, senere Max Bank

2006-2015 Investeringsrådgiver, ansvarlig for investeringskoncepter og investeringskomité, Sparekassen Sjælland

2015-2017 Fondschef, Sparekassen Sjælland-Fyn

2017-2019 Markedschef, Investering, Sparekassen Sjælland-Fyn

2019 – Formuedirektør, Sparekassen Sjælland-Fyn