Udenrigsminister Jeppe Kofod sætter strøm til en af kommunens elbiler. Foto: Berit Hvassum

Begejstret Jeppe Kofod: Bornholm går forrest med grøn national strategi

Om to år skal 20 elbiler på Bornholm kunne afgive strøm til elnettet, mens de ikke er i brug, så nyudviklede ladestationer til elbilerne kommer til at fungere som buffer for elnettet. En af vejene dertil er at udvikle intelligente ladestationer ved hjælp af kunstig intelligens.

Det fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da han tirsdag eftermiddag præsenterede regeringens nye grønne strategi ved et pressemøde på Ullasvej i Rønne.

Jeppe Kofod håber samtidig, at Danmark kan tiltrække internationale investorer til strategien. At vejen går over Bornholm skyldes også, at øen er et geografisk afgrænset område og derfor meget velegnet som test-ø. Desuden har Bornholm allerede gode erfaringer med grønne energiprojekter som Ecogrid, et samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet.

Med ved præsentationen var også repræsentanter for Nissan, verdens største producent af elbiler og partner i projektet. Nissan har 250.000 elbiler kørende på verdensplan.

– Hvad Bornholm her kommer til at gøre, er et virkelig godt eksempel på, hvad man skal gøre. Og hvad vi her præsenterer er den første nationale strategi for innovation på det her område. Strategien har internationale perspektiver, sagde Jeppe Kofod.

Som deltager i samarbejdet oplyste Bornholms Energi & Forsynings direktør Rasmus Sielemann Christensen desuden, at hans private vision ikke handler om 20, men om 200 intelligente elbiler på Bornholm om to år. Det vil svare til en procent af den samlede bilpark på Bornholm.

– At den danske andel af elbiler skal væsentligt i vejret i de kommende år vil kræve, at det eksisterende elnet bliver enormt udvidet. Det er både dyrt og uhensigtsmæssigt. Derfor handler det om at udvikle og bruge det eksisterende net smartere, sagde han.

Jeppe Kofod kom kørende til præsentationen som chauffør i en hvid elbil, der havde borgmester Winni Grosbøll (S) med som passager. Sammen havde tilbagelagt turen fra lufthavnen til borgmesterkontoret.