Bjarne Bech fiskede 49 karper, både store og små, og én gedde op af mosen, da han ryddede op efter den forurening, der for to uger siden ramte Præstemosen i Klemensker. Foto: Kjeld Lundbæk 

Naturforening: Mejeriet skylder os en forklaring

FORURENING

Anna Sofie Poulsen, formand for Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm, efterlyser en forklaring fra Bornholms Andelsmejeri på den omfattende forurenings af Præstemosen i Klemensker. Hvordan kunne det ske?

Bornholms Regionskommune er tilsynsmyndighed på området.

– Det er alvorligt. Vi håber, at kommunen tager det alvorligt, og at mejeriet tager det alvorligt, for der må jo være sket en fejl. Vi håber, at man gør sit bedste for at undgå, at det sker igen. Vi håber, at kommunen kigger på, om der er sket fejl eller forsømmelighed, siger Anna Sofie Poulsen.

Et udslip af procesvand med mælk, valle og fedt for to uger siden har taget livet af skaller, karper og gedder i Præstemosen. Søndag fjernede en lokal borger 49 døde karper, både store og små, og én død gedde fra mosen.

Forureningen af Præstemosen og ødelæggelsen af fiskebestanden, der tæller en særlig gammel bornholmsk bestand af karper, har vakt vrede i lokalsamfundet.

Præstemosen var for nogle år siden centrum for projektet Mulighedernes Land. Der er lagt mange penge i skabelsen af et rekreativt område med stisystemer, broer, åbning af et rørlagt vandløb, shelters med videre. Det idylliske område betyder meget for klemenskerboerne.

Anna Sofie Poulsen, Danmarks Naturfredningsforening Bornholm, efterlyser en forklaring på forureningen fra Bornholms Andelsmejeri. Arkivfoto: Allan Rieck

Per Olesen, direktør for Bornholms Andelsmejeri, har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Bornholms Tidende.

Anna Sofie Poulsen mener, at det ville klæde mejeriet at komme med en forklaring.

– Man skal da ud af busken og fortælle, hvad man ved. Når deres spildevand forurener et større område og af så alvorlig karakter, så karperne dør, så er det ganske alvorligt, så synes jeg da, at mejeriet skylder os en forklaring.

– Som jeg har forstået det, er karper meget, meget hårdføre i forhold til forurening, så det må have været ganske voldsomt, siger formanden for Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm.