– Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at ministeren ville handle i den her sag uden at have hele kredsen af partier bag energiforliget med sig, siger det bornholmske folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V). Arkivfoto: Klaus Holsting 

MF’er overvejer usædvanligt skridt: Drøm om borgerejet havvind lever stadig trods nej fra minister

ENERGI

Ideen om en mindre, kystnær havvindmøllepark skabt af bornholmske borgere og erhvervsliv på Rønnebakke ud for Arnager er i krise. For klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) afviser nu at opgive statens reservation på det areal, som Bornholms Havvind vil bruge til parken.

Dan Jørgensens hovedargument er, at staten er i gang med det langt større projekt om kæmpe havvindmøller og Bornholm som energiø længere ud på havet ud for Bornholm – og at han tvivler på, at der er aftagere nok af strøm fra både en enorm og en meget mindre park.

 

Kort efter valget sidste år sad jeg
til et møde med Bornholms Havvind,
hvor Lea Wermelin også var med,
og hvor hun nærmest gjorde grin med os

 

“Etableringen af energiøerne er betinget af rentabilitet, som blandt andet kræver, at der sikres tilstrækkelige afsætningsmuligheder for den producerede grønne strøm. (…) Konkret vil allerede de 2 gigawatt i energiø-projektet ved Bornholm producere mere strøm end hele det bornholmske elforbrug på årsbasis”, skriver ministeren i et svar til Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg.

Da ministerens nej var en kendsgerning, skrev Bornholms Havvind tirsdag med det samme til udvalget, at Bornholms Havvind ikke anerkender Dan Jørgensens logik:

Arealerne til de to projekter overlapper ikke hinanden, og de projekter er ikke i konflikt med hinanden.

De to havvindmølleparker kan sagtens ligge side om side uden at skulle konkurrere om kunder til den producerede energi, allerede af den grund, at det store projekt med energiøen fra start har været beregnet på eksport af strøm til Polen, Sverige og Tyskland, mens Bornholms Havvinds meget mindre projekt udelukkende sigter mod at forsyne Bornholm.

– Vi er både overraskede og uforstående. Særligt over for ministerens modvilje mod at frigive arealerne af den grund, at der skulle være en afsætningsmæssig konflikt mellem vores projekt og det store projekt med energiøen, siger Peter Haag, næstformand i Bornholms Havvind.

Krigsråd i aften

I aften klokken 19 mødes initiativgruppen bag Bornholms Havvind til generalforsamling på Rønne Bibliotek. Her vil flere mulige initiativer for at få ministeren til at skifte mening blive drøftet.

– Vi overvejer at samle underskrifter ind, eventuelt landsdækkende, men det må vi tale om i aften. Jeg tænker også, at det vil være en god idé at skrive et nyt brev til ministeren. Generalforsamlingen kunne også sagtens have flere ideer endnu, siger Peter Haag.

Samtidig er tidspunktet netop nu kritisk for Bornholms Havvind. Energistyrelsen har stillet garanti for det banklån, gruppen optog for at kunne finansiere de første undersøgelser, og det lån skal der snart betales de første afdrag på.

– Det er overhovedet ikke slut for projektet. Men Energistyrelsen den garanti må vi bede Energistyrelsen om at indfri, hvis ministeren står fast på, at han ikke vil frigive arealet, siger Peter Haag.

– Det vil selvfølgelig være et meget uheldigt signal, og det er slet ikke det, vi er interesserede i at sende. Men så længe vi bare venter, er det sådan, det må blive. For at undgå, at det kommer til at koste os penge privat, kan vi blive nødt til at bede Energistyrelsen om at indfri garantien for banklånet, siger han.

Peter Juel er uforstående

I Folketinget er bornholmsk valgte Peter Juel-Jensen (V) lige så uforstående som Bornholms Havvind. Også han varsler handling i sagen.

– Vi taler om et borgerskabt projekt, der er støttet af det lokale erhvervsliv. Lige præcis hvad vi gerne vil i forhold til, at klimaprojekter gerne skal være borgernære og borgerstøttede, har vi lige her. Og det kan være i gang i 2025, hvor det store projekt med energiøen nok ikke står klar før 2030, siger Peter Juel-Jensen.

– Det her projekt kan være med til at vise, at Danmark har den gule førertrøje på i kampen for klimaet. Så synes jeg, at det er uambitiøst, at “verdens grønneste regering” åbenbart vil tænke så siloagtigt, som vi ser her, siger han.

Peter Juel-Jensen sender samtidig en stikpille til regeringsbærende Socialdemokratiet i almindelighed og miljø- og fødevareminister Lea Wermelin (S) i særdeleshed.

– Kort efter valget sidste år sad jeg til et møde med Bornholms Havvind, hvor Lea Wermelin også var med, og hvor hun nærmest gjorde grin med os og sagde, at det da ville være en ny politik for Venstre at gå ind for sådan et projekt her. Nu er det så hendes egen regering, der ikke leverer varen i forhold til projektet, siger han.

– Nu står vi et nyt sted, og jeg taler løbende med mit partis energiordfører om, hvordan vi kan få ministeren på bedre tanker her. Jeg synes også, at de lokale socialdemokrater må begynde at gasse lidt op i forhold til deres folk på Christiansborg. Jeg vil også bede de andre partiers bornholmske repræsentanter om at presse deres parti i den her sag.

Sjældent træk kan være på vej

At få Dan Jørgensen til at omgøre sin beslutning har Peter Juel-Jensen umiddelbart tre muligheder for. De to første handler begge om at stille spørgsmål til ministeren – enten skriftligt eller mundtligt. Den tredje vil være mere ualmindelig, og Peter Juel-Jensen overvejer stadig, om den kan komme i brug.

Grafik: Dorthe Andersen

Den tredje mulighed er at stille et beslutningsforslag i Folketinget om, at staten skal opgive reservationen på arealet ved Rønnebakke. Kan sådan et forslag samle flertal, vil det pålægge regeringen at gøre det. Men det vil være usædvanligt, fordi alle Folketingets partier står bag det gældende energiforlig, og fordi nogle af partierne med et beslutningsforslag om Rønnebakke da vil bryde med den enighed.

– Det ville være at gå imod de normale spilleregler, men jeg vil se, om man kan skabe stemning for et beslutningsforslag. Det kan godt blive nødvendigt, hvis ministeren ikke vil afvise at opgive statens arealreservation, selv om staten jo altså allerede har lagt sig fast på, hvilke arealer man vil satse på i Østersøen. For det her kan vi ikke acceptere fra bornholmsk side, siger Peter Juel-Jensen.

– Tanken om at stille et beslutningsforslag lever i hvert fald hos mig. Jeg har bare endnu ikke klaret den af med min energiordfører eller min gruppebestyrelse, siger han.

At gå enegang med et beslutningsforslag på et felt, hvor alle Folketingets partier står bag det gældende forlig, kan for Peter Juel-Jensen blive gjort lidt nemmere af, at ministeren ikke rådførte sig med kredsen af forligspartier, inden han afviste at ophæve statens reservation af Rønnebakke-arealet.

– Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at ministeren ville handle i den her sag uden at have hele kredsen af partier bag energiforliget med sig, siger han.