– Vi afleverer vores affald cirka en gang om måneden, siger Trine Richter, som er direktør i Bornholm Hotels, der driver de tre rønnehoteller Fredensborg Badehotel, Griffen Spa Hotel og Green Solution House. Foto: Jacob Jepsen

Hotel har taget et skridt ind i fremtiden: Madrester bliver til el, varme og gødning

Green Solution House (GSH) i Rønne er begyndt at aflevere sig madaffald til Bornholms Bioenergi –Bigadan i Aakirkeby.

MILJØ

Green Solution House (GSH) i Rønne er begyndt at aflevere sig madaffald til Bornholms Bioenergi –Bigadan i Aakirkeby.

Anlægget modtager ellers primært gylle, dybstrøelse og fibre fra lokale landmænd samt såkaldt kategori 3-affald fra Danish Crown, og den producerede biogas benytter virksomheden til at lave elektricitet og fjernvarme i anlæggets gasmotorer.

– Vi afleverer vores affald cirka en gang om måneden, siger Trine Richter, som er direktør i Bornholm Hotels, der driver de tre rønnehoteller Fredensborg Badehotel, Griffen Spa Hotel og Green Solution House.

Indtil videre har hun sendt to portioner på otte-ni ton af sted til biogasanlægget.

Det kræver en biokværn og -tank at kunne gøre det, og der er tale om en dyr investering, men hotellet har hele tiden været i besiddelse af de to ting fortæller hoteldirektøren videre.

– Helt fra starten, da GSH blev født med ambitionerne om så vidt muligt at gøre driften bæredygtig, mente Miljøstyrelsen, at det kunne være interessant, hvis vi testede en såkaldt pyrolyseteknik, hvor man brænder affaldet og skaber noget energi ud af det, siger hun.

– Og det lød jo rigtig spændende, men de, der skulle lave anlægget, er gået konkurs tre gange, og det blev ikke til noget, siger hun.

– Så vi opgav det. Men biokværnen har vi jo, og hvis du forestiller dig en vaskemaskine – det er samme størrelse – så ta’r du alt grønt affald fra køkkenet, hvoraf hovedparten er økologisk, smider det ned i den, og så bliver det kværnet, hvorefter pulpen fortsætter videre ned i en tank. Den kommer Bornholms Kloakservice så og tømmer og kører affaldet til Bigadan. Noget af det bliver til energi, mens reststoffet bliver returneret til landmændenes marker og tilføres som næring igen.

 

Det er fantastisk, synes jeg. Supergodt.

 

Bigadan er også for nylig begyndt at kunne aftage affald fra slagteriet Danish Crown i Rønne efter at have fået et såkaldt hygiejniseringsanlæg, som gør det muligt at modtage diverse biprodukter fra blandt andet levnedsmiddelindustrien til biogasanlægget, men GSH kan dog ikke aflevere alt sit kødaffald.

– Kødaffald med sener i kan vi ikke bruge, for det ødelægger kværnen, siger hun.

– Renser du eksempelvis en mørbrad for hinde, sener og så videre, går det ikke. Sådan noget som porretrevler vil den også have det svært med, så det ryger i almindeligt affald.

Hvad med kød, som kommer tilbage fra en servering i restauranten, hvor der ikke er spist op?

– Den slags madaffald tager vi også med i kværnen, så det bliver også brugt, siger Trine Richter.

Det var hende selv, der kontaktede Bigadan, som ved udgangen af 2018 overtog det gamle Biokraft og påbegyndte en opgradering af anlægget.

– Jeg spurgte, om de kunne bruge vores affald og forhørte mig også hos kommunen, om vi måtte, og for en sikkerheds skyld tog vi prøver af affaldet, selv om du og jeg jo nok kan blive enige om, at tager du noget økologisk affald og kommer det i en kværn, så er det næppe farligt, hvad der kommer ud i den anden ende, siger hun.

– Og alt så da også godt ud, og nu har vi altså to gange afleveret affald. Det giver både energi og næring, som kommer tilbage til landmændene og jorden. Det er fantastisk, synes jeg. Supergodt. Man gør det også nogle steder i København, det breder sig, siger Trine Richter.

Indtil videre er der sendt to portioner på otte-ni ton af sted til biogasanlægget.
Det kræver en biokværn og -tank at kunne gøre det, og der er tale om en dyr investering, men hotellet har hele tiden været i besiddelse af de to ting fortæller Trine Richter. Foto: Jacob Jepsen

Øens største hotel

Nu overvejer hoteldirektøren så, hvad hun skal gøre med Griffen Spa Hotel, “Bornholms største hotel”.

– Hvad gør vi med affaldet derfra? Lige nu ryger det jo til Bofa ligesom alt muligt andet småt brændbart, skulle jeg lige til at sige, men giver det mening? Hvis man centralt kunne håndtere affald fra alle øens restauranter og hoteller, ville det nok være meget smart, i stedet for at vi hver især skal ud at købe en biokværn og installere den sammen med en tank. Det koster jo rask væk en halv million kroner, siger hun.

Du mener, at så kunne Bofa i stedet kværne affaldet og sende det videre?

– Ja, det synes jeg ville være dejligt. Eller det kunne gøres centralt et andet sted, måske på Bigadan, det vil jeg ikke blande mig i, det er der nok nogle ingeniører, der kan regne på. Men jeg kan hurtigt regne ud, at der ikke er økonomi i, at alle restauranter og hoteller skulle gøre det, som vi gør. Det er en dyr løsning, som vi dengang fik et tilskud til af Miljøstyrelsen, som gerne ville have det testet – og det gør vi jo så nu.

Derfor overvejer hun også, hvad der skal ske med Griffen Spa Hotel affald.

– Der er også det i det, at når vi afleverer vores affald til Bigadan, er det en ressource, forstået på den måde, at vi ikke betaler for at aflevere det, men kun for at få det kørt derhen. På Bofa er det jo sådan, at jeg betaler for hvert ton affald, jeg afleverer, siger hun.

På den måde er det en god fidus?

– Vi er ikke der, hvor vores biokværn og -tank forrenter sig, det tager mange år, men det er det regnestykke, jeg skal lave for Griffen, og måske vil det give mening for mig der, jeg ved det ikke. Men jeg kan hurtigt lave et regnestykke, der siger, at det koster cirka en halv million at investere i biokværn og -tank, og det kan ikke betale sig for en lille restaurant. Derfor skal man lave noget fra centralt hold.