Præst i Pinsekirken i Rønne, Michael Kaarby, har igennem flere år været på scenen i forbindelse med de bornholmske frikirkers traditionelle fælles pinsegudstjeneste i Kyllingemoderen. For at fjerne corona-smittefare i forbindelse med arrangementet, skal menighederne i år i stedet mødes i biler til en drive in-gudstjeneste i Hareløkkerne. Der vil Michael Kaarby stå for nadveren, som naturligvis også bliver indtaget i bilerne. Arkivfoto: Allan Rieck

Frikirker i kreativ pinsefejring: Drive in-gudstjeneste i Hareløkkerne

TRO OG EKSISTENS

De bornholmske frikirker har besluttet at holde en fælles pinsegudstjeneste, selvom man af frygt for udbredelsen af coronasmitten ikke må mødes flere hundrede mennesker. Løsningen bliver, at folk fra Baptistkirken, Frelsens hær, Metodistkirken, Missionskirken, Nexø Frikirke, Pinsekirken i Tejn og Pinsekirken i Rønne søndag kører til drive in-gudstjeneste i Hareløkkerne i Almindingen.

Præst i Pinsekirken i Rønne, Michael Kaarby, har været med til at arrangere begivenheden.

– Som frikirker har vi tradition for at lave fælles gudstjeneste i Kyllingemoderen pinsesøndag. Men på grund af alt det her corona, må vi ikke samles 250 mennesker til gudstjeneste i de lokaler. Derfor har vi tænkt alternativt og ladet os inspirere af drive in-gudstjenester andre steder i landet.

– Vi havde først booket DGI-landsstævnet i Rønne, og var begejstrede for det. Men så dukkede der et corona-testcenter op. Derfor er vi endt på at tage til Hareløkkerne, fordi det er et naturskønt sted centralt på øen, fortæller Michael Kaarby.

Hjælp fra bilradio og storskærm

Ved gudstjenesten vil folk fra de forskellige menigheder stå for hver sin del af gudstjenesten – nadver, velsignelse, bøn. Bornholms nyeste frikirkepræst, David Allen fra Nexø Frikirke, vil stå for prædikenen. Alt, hvad der bliver sagt, kan høres via bilens FM-radio, og TV2/Bornholm kommer og stiller en storskærm op, så alle kan se, hvem der taler. Også bil nummer 200 bagerst i rækkerne. For øvrigt transmitterer den lokale tv-station også begivenheden, så det er muligt at følge med derhjemme fra.

Michael Kaarby understreger, at det skal være er sikker oplevelse for alle at deltage i den utraditionelle gudstjeneste. Derfor må folk ikke gå ud af bilerne. Heller ikke for at gå på toilettet. Og man må kun have et enkelt vindue i højre side af bilen åbent. Nadveren foregår også i bilerne – med medbragt brød, saftevand og/eller vin.

Folkekirken skulle have deltaget

Rønne-præsten mener, at pinsen er en oplagt højtid at fejre sammen på tværs af kirker.

– Pinse er en stor dag for os. Vi plejer at kalde den for kirkens fødselsdag. Det var der, Helligånden kom, og den første kirke blev dannet. Så vi fejrer fødselsdagsfest. Her på Bornholm er det en tradition, at frikirkerne fejrer den sammen. Det gør vi også i år, fordi traditionen er værd at beholde. Samtidig synes vi også, det er vigtigt at markere, at vi står sammen. Selvom vi er forskellige kirker, arbejder vi for samme sag, og vi tror på samme Jesus, siger Michael Kaarby.

Egentlig var det meningen, at de bornholmske folkekirker også skulle være med i drive in-gudstjenesten. De har tradition for at holde fællesgudstjeneste i Kyllingemoderen dagen efter frikirkerne – 2. pinsedag. Men da det nu igen er muligt at holde gudstjeneste i de lokale folkekirker, valgte man at prioritere det i pinsen.

Det har Michael Kaarby fuld forståelse for.

– Mange har det indtryk, at kirkerne slås indbyrdes, men det mener vi hører fortiden til. Vi værdsætter vores samarbejde, siger han.

Drive in-pinsegudstjeneste foregår i Hareløkkerne over for travbanen Bornholms Brand Park søndag den 31. maj klokken 10.30. Trafikdirigenter vil finde plads til alle, men da der vil komme mange biler, opfordrer Michael Kaarby til, at man ankommer tidligt. Gudstjenesten vil tage en times tid.