Appel fra renseanlæg: 'Vi har et ønske om at mejeriet bliver mere OBS på deres afledning til kloaknettet'

Appel fra renseanlæg: 'Vi har et ønske om at mejeriet bliver mere OBS på deres afledning til kloaknettet'
Bornholms Energi & Forsyning og Rønne Renseanlægs udfordringer med stærkt basisk spildevand, som de mener stammer fra Bornholms Andelsmejeri i Klemensker, er langt fra ny. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 28. JAN 2021 • 15:03
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
28. JAN 2021 • 15:03

FORURENING

Bornholms Energi & Forsyning og Rønne Renseanlægs udfordringer med stærkt basisk spildevand, som de mener stammer fra Bornholms Andelsmejeri i Klemensker, er langt fra ny.

Også i 2019 sloges Bornholms Energi og Forsyning (Beof) med tilløb af problematisk spildevand.

Det viser en korrespondance mellem Beof, Bornholms Kommunes miljø og spildevandsafdeling og Bornholms Andelsmejeri, som avisen har fået aktindsigt i.

Korrespondancen tegner et billede af bekymring og stigende frustration hos Bornholms Energi & Forsyning.

Den 4. marts 2019 skriver en medarbejder ved Bornholms Forsyning til en sagsbehandler i regionskommunens miljøafdeling om mejeriet og Rønne Renseanlægs udfordringer:

”Vi har et ønske om at mejeriet bliver mere OBS på deres afledning til kloaknettet da det historisk har givet store udfordringer når det ikke skete."

Undgår nødoverløb

Den 27. maj 2019 klokken 17 strømmer spildevand med en høj pH-værdi ind til indløbet til Rønne Renseanlæg.

Tilløbet bliver standset for at beskytte bakterier og mikroorganismer i anlæggets biologiske renseproces.

De dør eller går i dvale, hvis pH-værdien i spildevandet er over 8,5, og så kan renseanlægget ikke fungere, i værste fald i op til tre måneder.

 

Jeg er meget overbevist om
at forureningen kommer fra Mejeriet,
da de i går tilledte 246,7 kubikmeter

 

Det lykkedes at afværge et nødoverløb – at lukke det urensede spildevand direkte ud i Østrsøen – ved langsomt at lukke vandet ind i anlægget igennem fem timer.

Havde mængden af spildevand været større, havde det ikke været muligt.

Mistanken retter sig mod andelsmejeriet:

"Jeg er meget overbevist om at forureningen kommer fra Mejeriet, da de i går tilledte 246,7 kubikmeter. Vi fik desværre ikke taget en prøve af det tilledte vand da det er en manuel prøveudtager vi skal starte deroppe, vi ser os snart nødsaget til at købe en prøveudtager vi kan starte hjemmefra og herefter tage flere prøver deroppe, kravet er i dag 4 prøver, men det er langt fra nok i mine øjne da deres belastning svinger utroligt meget for tiden" skriver forsyningens medarbejder den 28. maj i en mail til kommunens miljøafdeling.

Flere nødoverløb

Der har været andre lignende kritiske situationer på renseanlægget. Den 4. juli 2020 måtte anlægget lukke hundredevis af kubikmeter stærkt næringsholdigt og basisk spildevand direkte ud i Østersøen.

Den 8. januar i år var den gal igen.

Også her mener forsyningen, at det problematiske spildevand stammer fra mejeriet. Men en dokumentation i form af spildevandsprøver taget ved mejeriet, der kan sammenlignes med værdierne i spildevandet i indløbet til Rønne Renseanlæg, har Beof ikke.

Det har man derimod i forbindelse med nødoverløbet fra renseanlægget den 4. juli 2020.

En høj pH-værdi målt i spildevandet ved mejeriets spildevandsudløb stemmer ifølge Beof godt overens med det pH-tal, man måler ved indløbet i renseanlægget – sammenlignet med den tid, det tager spildevand at løbe fra Klemensker til Rønne.

Ingen krav til pH?

Hvordan andelsmejeriets ledelse overordnet forholder sig til regionskommunens og forsyningens henvendelser, fremgår ikke at de akter, Bornholms Tidende har fået adgang til.

Martin Pihl Sode, næstformand i bestyrelsen i Bornholms Andelsmejeri, afviser, at der er krav til pH i mejeriets spildevand.

Bornholms Andelsmejeri har overfor Bornholms Tidende og TV2/Bornholm afvist at have lod eller del i udledning af problematisk spildevand til Rønne Renseanlæg.

 

 


Grafik: Christina Skovmose


Fakta om PH

PH-skalaen består af en række tal fra 0 til 14. De kaldes pH-værdier.

Surt: Hvis et produkt er surt, har det en pH-værdi fra 0-6. Så indeholder det forskellige slags syrer. Værdien 0 er meget mere sur end værdien 6.

Neutralt: Alt, hvad der er neutralt, som f. eks. vand har en pH-værdi på cirka 7. Den værdi ligger altså midt på skalaen.

Basisk: Hvis et produkt er basisk, har det en pH-værdi fra 8-14. Så indeholder det forskellige slags baser.

Værdien 14 er meget mere basisk end værdien 8.

Syrer og baser kan begge ætse.

 

Spildevandet og udfordringerne med høj pH

Andelsmejeriet i Klemensker blev flere gange i 2019 og i 2020 af regionskommunen gjort opmærksom på, at der var udfordringer med pH-værdierne i mejeriets spildevand udledt til den offentlige kloak.

Spildevandsprøver begge år taget ved mejeriets spildevandsudløb viste flere gange høje pH-værdier, altså stærkt basisk spildevand.

Den 1. februar til den 2. februar 2019 måler Beof en høj pH på 10,8 ved mejeriet.

”Det er ikke godt”, konstaterer forsyningens medarbejder bekymret i en mail til regionskommunens spildevandsafdeling.

Hvad er der galt?

Med mailen sender han dokumentation for prøveresultatet. Det er det akkrediterede laboratorium Eurofins, der laver analysen.

Regionskommunen efterlyser en forklaring hos mejeriet. Hvad er der galt, siden pH-værdien i spildevandet er så høj?

”Kan du sige noget om, der den pågældende dag prøven er taget, har været særlige produktionsudfordringer?,” skriver sagsbehandleren i en mail den 25. februar.

Fra basisk til surt

Mejeriet tror ikke på resultatet af forsyningens spildevandsprøve.

Det har betydning, at prøven er udtaget på en lille mængde spildevand (160 m3), mener mejeriet i et svar til regionskommunen 28. februar.

”Normalt udleder vi 300 m3 i døgnet, hvilket muligvis havde givet et andet resultat. PH-værdien i det udledte spildevand afhænger af mejeriets vaskecyklus samt mængden af stødpudestof, der vil give meget store udsving”.

Ikke basisk, men surt?

Mejeriets mand har taget en prøve af præcis det samme spildevand, som Beof har målt på. Prøven sender han til analyse hos laboratoriet ALS Danmark.

ALS kommer til et helt andet resultat end Eurofins.

ALS måler pH-værdien i prøven til 5,5, altså er spildevandet ifølge mejeriet ikke basisk, det er surt.

Spildevand, der renses i anlægget i Rønne, skal ifølge Bornholms Energi & Forsyning have en pH mellem 5 og 8,5.

Mejeriets prøve?

Men mejeriets prøveresultat kan ifølge Beof simpelthen ikke passe. Forsyningens medarbejder får dens egen laborant til at dobbelttjekke prøven.

Han har også to andre uafhængige målinger af det samme spildevand. Også disse prøver viser tårnhøj pH på omkring de 11.

Mejeriets argument – at det har betydning, hvis målingen er taget ud fra en lille mængde spildevand – har ingen gang på jord, mener han.

Neutralt spildevand

Der kan være flere grunde til at mejeriet ikke har målt på hele mængden af spildevand, for forhåbentlig sender virksomheden det meste af spildevandet til deres eget renseanlæg ved Tornegård, skriver medarbejderen i en mail til regionskommunen om sagen.

Og uanset mængden af spildevand, der måles på og udledes fra mejeriet til de offentlige kloakker, skal krav til en neutral pH-værdi være overholdt, inden spildevandet ledes til forsyningens kloak, konkluderer forsyningens mand i mailen til regionskommunen.

Tilslutningstilladelse?

Det er ikke lykkedes Bornholms Tidende at få aktindsigt i regionskommunens tilslutningstilladelse til mejeriet. Her står, hvilke krav til for eksempel pH regionskommunen stiller til virksomhedens udledning af spillevand i den offentlige kloak. Ifølge Miljøstyrelsens vejledning om tilslutningstilladelser anbefales, at kravet til pH i spildevand ligger mellem 6,5 og 9.