Omfattende påbud til andelsmejeriet fra regionskommunen

Omfattende påbud til andelsmejeriet fra regionskommunen
Bornholms Regionskommune har varslet omfattende påbud overfor Bornholms Andelsmejeri. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 29. JAN 2021 • 18:02
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
29. JAN 2021 • 18:02

Udledning af processpildevand uden om den offentlige kloak.

Uacceptabel udledning af spildevand i 2020 til kloaknettet med tårnhøje pH-værdier mellem 9,9 og 11,9.

Korroderede ledninger og brønde, hvortil der ikke må udledes processpildevand, men som alligevel er fulde af mælkefedt.

Et fedtudskilleranlæg, der ikke er korrekt dimensioneret med risiko for udslip af giftig svovlbrinte i kloakken.

En indvejningsstation foran mejeriet, hvor overfladevand og vaskevand risikere at blive blandet sammen og udledt til regnvandskloakken.

Det er bare nogle af mange kritisable forhold på Bornholms Andelsmejeri, som Bornholms Regionskommune nu vil have rettet op på. 

Det skal ske i løbet af 2021 gennem et påbud om en ny og ændret spildevandstilladelse til Bornholms Andelsmejeri. Den skal sikre, at mejeriet lever op til kravene i miljølovgivningen.

I går torsdag modtog mejeriet varslet om påbuddet og et udkast med en række krav til den nye spildevandstilladelse, som regionskommunen nu skal drøfte med mejeriet.

Uacceptabel høj pH

Blandt de mange nye krav er til mejeriets spildevand er, at al spildevand fra mejeriet omlægges, så spildevandet kun ledes til offentlig kloak gennem ét udledningspunkt.

Mejeriet skal også træffe foranstaltninger, så det ikke udleder spildevand til kloakken med en pH udenfor det accepterede interval mellem 6,5 og 9.

Ved flere prøver bl.a. taget gennem foråret 2020 har pH-værdier af spildevandet fra virksomheden, der via ledningsnettet udledes til Rønne Renseanlæg, ligget mellem 9,9 og 11,9.

“Det er uacceptabelt at aflede så basisk spildevand. Virksomheden har ikke kunnet redegøre for særlige omstændigheder i driften, som kan være årsag til de høje værdier, “ hedder det i regionskommunens udkast til påbud.

Umiddelbart før afledning til den offentlige kloak skal virksomheden opsætte en pH alarm, der aktiveres når virksomhedens spildevand ligger uden for pH-tålegrænsen. Alarmen skal jævnligt kontrolleres.

Desuden skal forholdene omkring prøvetagningen af spildevand skærpes.

Baggrund

Det fremgår af regionskommunens påbud, at andelsmejeriet i dag ikke har en egentlig spildevandstilladelse.

Ved udgangen af 2003 har kommunen bedt Bornholms Andelsmejeri om, at fremsende en opdateret kloaktegning med henblik på udarbejdelse af en tilladelse til afledning af spildevand til offentlig kloak. Denne kloaktegning har kommunen fået i 2006, men uden, at der efterfølgende er udarbejdet en spildevandstilladelse.

Da kommunen har været vidende om virksomhedens afledning til den offentlige kloak, har virksomheden qua sin byggetilladelse en uskreven spildevandstilladelse uden nærmere vilkår, som retsmæssigt sidestilles med en tilslutningstilladelse.

Denne tilladelse finder spildevandsmyndigheden i kommunen utilstrækkelig og uhensigtsmæssig. Den er ikke I overensstemmelse med de krav, der stilles i miljølovgivningen I dag.

Virksomheden har desuden udvidet med en større lagerbygning, og “det er lejlighedsvist konstateret gennem de senere år, at virksomheden afleder problematisk spildevand til den offentlige kloak, som bør reguleres gennem vilkår for afledning,” hedder det i udkastet til påbud.

 I 2016 har virksomheden fået udledningstilladelse til sit eget SBR-renseanlæg, som renser dele af virksomhedens spildevand, men virksomheden er ikke udtrådt af kloakopland, da den fortsat også afleder spildevand til den offentlige kloak.

Præstemosen

Det var procesvand med høj pH og deraf, der var årsag til forureningen af Præstemosen 3. november 2020.

I forbindelse med den konstaterede forurening af søen ved BAF fra mejeriet den 3. november 2020 fandt spildevandsmyndigheden desuden en række forhold, som initierer, at processen for en revision af virksomhedens tilladelse igangsættes straks. 

Efter spildevandsmyndighedens vurdering har årsagen til forureningen af Præstemosen været korrosion af brøndbund, som følge af kraftig pH, der har frigjort brøndsten fra cement, hvilket har lavet en prop på ledningen. 

Virksomheden skal derfor sikre, at afledning af processpildevand i virksomhedens egne ledninger og brønde, hvor processpildevandet ligger uden for pH værdierne 6,5 til 9 afledes i materialer, som er pH bestandige, så korrosion og gennemtæring ikke finder sted med risiko for jordforurening til følge, lyder kravet fra regionskommunen.

Fakta

1. Ét afledningspunkt: Virksomheden påbydes, at omlægge sin kloak, så al spildevand fra virksomheden til offentlig kloak afledes gennem ét afledningspunkt. 


2. PH regulering: Virksomheden påbydes, at træffe foranstaltninger, så der ikke kan afledes spildevand med en pH udenfor det accepterede interval mellem 6,5 og 9 samt, at virksomhedens kloak er udført i pH- bestandige materialer, hvor det er nødvendigt. 


3. Fedtudskiller: Virksomheden påbydes, at have korrekt dimensioneret fedtudskilleranlæg efter DS 858/ 1825 og rørcenteranvisning 005, som drives og vedligeholdes, så der bl.a. ikke udvikles svovlbrinter i kloakken over 10 ppm. 


4. Indretning af indvejningsstationen: Virksomheden påbydes, at indrette indvejningsstationen, så der ikke er risiko for spild af mælk i regnvandskloakken eller i vejriste. 


5. Beholderkontrol: Virksomheden påbydes, at den nedgravede betonbeholder i virksomhedens nordvestlige hjørne underlægges en kontrol for styrke og tæthed mindst hvert 10. år af en autoriseret kontrollant. 


6. Valletransportledning: Virksomheden påbydes, at etablere trykmåler og tæller på valletransportledningerne, så det sikres, at evt. lækage på transportledningerne kan opdages, og risiko for forurening derved undgås. 


7. Vaskepladser: Virksomheden påbydes at indrette virksomhedens vaskepladser, herunder indvejningsstationen med et korrekt dimensioneret olieudskilleanlæg efter DS 858/ 1825 og rørcenteranvisning 006. 


8. ABC-Vurdering: Virksomheden påbydes at få udarbejdet en ABC-vurdering af de stoffer, som kan forekomme i processpildevandet. 


9. Egenkontrol:
9.1. Indretning til egenkontrol: Virksomheden påbydes at indrette to prøveudtagningsmuligheder; én som 
der kan tages akkrediterede prøver fra, og én som virksomheden kan tilgå til at tage egne prøver. 9.2. Prøveudtagning af akkrediterede prøver: Virksomheden påbydes at lade 1 akkrediteret prøve udtage pr. md, som skal analyseres for de angivne stoffer i tabel 1 og tabel 2 af et akkrediteret laboratorium. 
9.3. Prøveudtagning af egne prøver: Virksomheden påbydes at udtage en repræsentativ spildevandsprøve på 5 liter hvert afledningsdøgn. 


10. Driftsjournal: Virksomheden påbydes at føre journal over de anførte punkter A-N i nærværende dokument. 


11. Rapportering: Virksomheden skal sende en detaljeret redegørelse, såfremt de akkrediterede prøver 
overskrider de gældende kravværdier jf. tabel 1.