Bog om russertiden sælger godt


Bog om russertiden sælger godt

| 19. APR 2021 • 15:05

19. APR 2021 • 15:05

KULTUR

Historien om de russiske bombardementer på Bornholm i 1945 og de 11 måneder med over 7.000 sovjetrussiske soldater på øen har fanget både mediernes og boglæsernes interesse. Thomas Kofoed Poulsens bog "Russertiden – De sidste vidner" har fået massiv presseomtale og udkommer nu i 2. oplag.

Det fortæller Brian Christensen, som har udgivet bogen på Forlaget Brian Christensen, i en pressemeddelelse.

Bornholms Tidende fortalte om bogen den 20 marts, og siden har også blandt andre Weekendavisen og Politiken omtalt og anmeldt Thomas Kofoed Poulsens bog med titlen "Russertiden – De sidste vidner, Bornholm 1945/1946". Forfatteren selv er overvældet af interessen, fortæller han i pressemeddelelsen.

– Jeg har fortalt om "Russertiden" til både de lokale medier og landsdækkende medier som TV 2 News, DR og Politiken. Bogen opnåede endda at komme på forsiden af både Kristeligt Dagblad og Weekendavisen. Nogle gange har bornholmere kritiseret det øvrige Danmark for at glemme Bornholms særlige historie, men jeg er helt sikker på, at langt flere danskere har fået blik for Bornholms skæbne i 1945/46 i forbindelse med udgivelsen af "Russertiden".

Følelsen af at blive glemt af det øvrige Danmark behandler Thomas Kofoed Poulsen naturligvis også i sin bog. Flere af de 30 vidner, han har talt med, fortæller om fortvivlelsen over at høre Pressens Radioavis, hvor Danmark festede på grund af befrielsen, mens Bornholm blev bombet. Helt glemt blev bornholmerne dog ikke og myten om, at russernes bombardement slet ikke nævnes i radioavisen, får Thomas Kofoed Poulsen til dels punkteret.

Anmelderne

"De 30 personers erindringer og vidnebyrd flettes fortrinligt sammen ... og disse interview med historikeren Bo Lidegaard og Jakob Seerup tilføjer faglig dybde både om den bagvedliggende politiske historie og mindekulturens udvikling over tid", skriver historikeren Claus Bundgård Christensen i sin anmeldelse af "Russertiden" i Weekendavisen.

Politikens anmelder, Bo Tao Michaëlis, roser Thomas Kofoed Poulsens "interessante værk" og tildeler bogen fire hjerter, mens historikeren Erik Ingemann Sørensen på historie-online.dk anbefaler bogen, men kritiserer de bruntonede billeder, som burde være holdt i sort/hvid.
– Den kritik kan jeg godt leve med, men jeg forstår den faktisk ikke, siger Thomas Kofoed Poulsen i pressemeddelelsen.

Den store interesse for bogen har dog overrasket ham positivt:

– Det er virkelig kommet bag på mig, at første oplag er solgt på blot et par uger. Det er meget hurtigere, end jeg på nogen måde havde forestillet mig.

Første oplag af bogen på 750 eksemplarer blev udsolgt fra forlaget på blot 15 dage, og en hasteordre blev derfor sendt til trykkeriet, og nu er andet oplag klar til salg igen hos landets boghandlere.

Andet oplag er på 1.000 stk.