Afgørelse: Manglende vedligeholdelse var skyld i ulykke i Svaneke

Afgørelse: Manglende vedligeholdelse var skyld i ulykke i Svaneke
Forbipasserende blev efter faldulykken på Svaneke Havn advaret om at røre ved gelænderet, da det ikke var sikkert. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 4. MAR 2022 • 16:53
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
4. MAR 2022 • 16:53

Faldulykken på Svaneke Havn i 2020 skyldtes et dårligt vedligeholdt rækværk, har forsikringsselskab nu afgjort.

 

– Vi er meget tilfredse med, at kommunen langt om længe har vedkendt, at skylden for ulykken er deres. Det er det vigtigste.

Det siger Dennis Blom Hansen, efter at hans kæreste, Anita Blom, har modtaget et brev fra Bornholms Regionskommunes forsikringsselskab, Gjensidige Forsikring, der skriver, at ulykken, som Anita Blom var udsat for på Svaneke Havn i juli 2020 skyldtes, at rækværket ikke var tilstrækkeligt vedligeholdt.

Anita Blom nåede lige at sætte sig på rækværket på Svaneke Havn, før metallet gav efter, og hun faldt tre en halv meter ned på den hårde asfalt på havnearealet. Faldet resulterede i en svær hjernerystelse, en stor flænge i baghovedet og fem brækkede ribben, heraf de fire dobbelt.

Hun måtte efterfølgende sygemelde sig fra sit arbejde som projektleder i en grafisk virksomhed og har gennemgået flere behandlingsforløb.

Fik afslag

Parret klagede efterfølgende til Bornholms Regionskommune, som efter kutyme videregav sagen til kommunens forsikringsselskab, Gjensidige Forsikring. I december 2020 kom forsikringsselskabet med en afgørelse. Anita Blom fik afslag på erstatning. Begrundelsen var, at rækværket ikke er beregnet til at sidde på.

Det fik imidlertid ikke Anita Blom og Dennis Blom Hansen til at opgive:

– Da vi i sommeren 2021 igen var på Bornholm, gik ind på Facebook og efterlyste billeder af mennesker, der sad på rækværket på Svaneke Havn. Det resulterede i, at vi fik 30 brugbare billeder. Jeg tror, de ældste er fra 1980’erne. Det er billeder fra både fastboende og turister, hvor man ser personer sidde på rækværket og børn, der leger på rækværket. Vi har blandt andet billeder fra dronningens besøg i Svaneke, hvor folk står op af og sidder på rækværket hele vejen ned langs havnen. Så det har været en almindelig brug af rækværket. Så man kunne ikke påstå, at det var en adfærd, der ikke var normal, fortæller Dennis Blom Hansen, der sendte de mange billeder videre til forsikringsselskabet.

Parret glæder sig over, at det nu tilsyneladende har medvirket til, at forsikringsselskabet erkender, at faldet skyldes manglende vedligeholdelse af rækværket.

Vi er ikke ude efter penge

– Min kæreste skal vende tilbage med oplysninger til forsikringsselskabet om, hvad hun har haft af svie, smerte og varige mén. Men nu er hun stort set tilbage i fuld vigør, bortset fra forhøjet blodtryk, så jeg tror ikke på, at vi får noget erstatning. Men det har ikke på noget tidspunkt været penge, vi er ude efter, siger Dennis Blom Hansen.

– Vi har klaget for at sikre, at andre mennesker forhåbentlig ikke kommer til skade på denne måde. Det handler om, at kommunen ikke bare kan frasige sig ansvaret ved at sige, at rækværket ikke er lavet til at sidde på. Man vil gerne have flere turister til Bornholm, så er man også nødt til at vedligeholde de ting, man har ansvaret for, så turister kan føle sig sikre, tilføjer han.

Dennis Blom Hansen har også noteret sig, at kommunen efterfølgende har renoveret rækværket på Svaneke Havn.

– Det gør man jo ikke, hvis tingene havde været vedligeholdt som de skulle, siger han.

 

 

Kommunens centerchef:
Jeg er glad for, at familien kan få ro om sagen

– Vi er kommet med en forklaring ud fra de spørgsmål, forsikringsselskabet er kommet med, og den forklaring har vi ikke ændret på. Ligesom vi tog den første afgørelse til efterretning, tager vi også den nye afgørelse til efterretning.

Det siger Bjarne Freund Poulsen, centerchef i Center for Ejendomme og Drift i Bornholms Regionskommune, i en kommentar til, at kommunens forsikringsselskab har afgjort, at manglende kommunal vedligeholdelse var skyld i, at rækværket på Svaneke Havn knækkede, så en kvinde faldt tre en halv meter ned og kom slemt til skade.

– Det er forsikringsselskabet, der alene tager sådan en afgørelse. Alle sådanne sager sender vi videre til forsikringsselskabet, og så blander vi os ikke i det, siger Bjarne Freund Poulsen.

– Jeg er bare glad for, at familien kan få ro om sagen og glad for, at kvinden kan få ro i sindet i forhold til alt, hvad der er sket. Det har ikke været rart for hende at gå igennem, og jeg var dybt berørt af, hvad der skete for hende, tilføjer centerchefen.

Bjarne Freund Poulsen lægger vægt på, at kommunen allerede har taget den konsekvens af sagen, at man sidste år brugte 250.000 kroner til at gennemgå rækværker, trapper, hegn og bænke på Bornholms offentlige arealer.

– Vi regner med i år at få frigivet en million kroner til renoveringer på området, siger Bjarne Freund Poulsen.