Træt af flisepest? Heldigvis er der råd for det

De fleste boligejere vil enten før eller senere støde på problemet: De engang så flotte fliser, der pryder indkørslen, er med tiden blevet mørke og beskidte, og er nu fulde af små hvide pletter, fint fordelt over hele det flisebelagte areal. Synet kan være nedslående og trække udseendet af dine udendørsarealer ned, men sådan behøver det heldigvis ikke at være.

Sådan kommer du flisepest til livs
Der findes mange råd mod flisepest, men ikke alle virker lige godt – nogle kan endda vise sig at være direkte skyld i fremtidige opblomstringer af yderligere flisepest. Dette er naturligvis ikke ønskværdigt, og er både spild af tid, kræfter og ressourcer. For at navigere i virvaret af muligheder, er her sammensat en liste, der kan hjælpe dig med at undgå nogle af de lumske faldgruber i bestræbelsen på at komme af med din terrasses flisepest, samt råd til hvad du i stedet kan gøre.

• Brug ikke algefjerner til bekæmpelse af flisepest. Hver ting har sit eget formål, og desværre overlapper disse ikke hinanden.
• Undgå brug af højtryksrenser. Denne kan skade belægningen, og gøre den endnu mere modtagelig for fremtidig flisepest, alger og mos.
• Hold dig fra eddikeprodukter. Selvom eddike kan fjerne flisepest, risikeres også selve flisen nedbrudt og ødelagt i samme ombæring.

Flisepest er ikke afhængigt af organisk næring, hvorfor det kan være ekstra svært at få bugt med. Med hvad er så løsningen, når ovenstående ikke er holdbare muligheder? Du kan selv tage initiativ til forskellige tiltag, for eksempel ved at holde din indkørsel eller terrasse fri for blade og ukrudt, og eventuelt dække området med grus i vinterhalvåret. Ydermere kan du skrubbe med vand eller brun sæbe. Disse råd kan hjælpe på kort sigt, men vil du helt være fri for flisepest, anbefales en årlig desinficering af professionelle fagfolk. Du kan læse mere om dette her: Hvordan kommer jeg flisepest til livs?