Sådan plejer du dine lædersko efter en hård vinter

Den danske vinter med sjap, frost og salt kan være virkelig hård ved dine lædersko. Det er altid en god idé at pleje dine sko løbende gennem vinteren, men her er nogle fifs, der kan rede de udpinte vintersko, inden de sættes på hylden, så de er klar til kamp igen næste vinter.

Rens dine lædersko
Det er vigtigt, at du renser dine sko, inden du begynder at pleje dem. Skoende kan nemlig ikke optage plejeprodukterne optimalt, hvis de er mættet med jord og mudder. På dine lædersko eller ruskindssko, må du ikke bruge en alt for våd klud, når du renser dem, og du må slet ikke komme dem ind under vandhanen. Brug i stedet en tør eller meget hård opvredet klud. Dernæst, så er det vigtigt, at du ikke bruger sæbe eller andre rensemidler, hvis dine sko er lavet af læder eller ruskind. Sæben vil udtørre eller i værste fald ødelægge det skind, som skoende er lavet af.

Lad dine lædersko tørre
Når du har renset dine sko, er det vigtigt, at du lader dem tørre. Hvis læderet stadig er lidt vådt efter rensningen, vil de ikke kunne tage ordentligt imod de plejeprodukter, som du skal give dem senere. Det er derudover meget vigtigt, at du tørrer dine lædersko ved stuetemperatur og ikke prøver at speede procesessen op ved for eksempel at tørre dem på en radiator. Hvis du tørrer skindet ved for høj temperatur, kan du risikere, at skindet udtørrer, hvorefter dine sko kan være ødelagt. Tør derfor dine sko ved stuetemperatur og gerne et døgns tid.

Giv dine lædersko skocreme/skofedt
Lige som din hud, så tørrer dine lædersko ud, hvis de ikke får noget creme. Læder er jo i sagens natur hud, hvorfor de bør få den samme pleje, som din egen hud gør. Det er muligt at købe lædercreme, der matcher lige præcis den læderfarve, som dine sko har, hvilket kan have en positiv effekt, hvis skoene er så tørre, at de har mistet den oprindelige farve. Man bør give sine sko skocreme flere gange i løbet af en vinter (gerne hver 2-3 uge), men det er også rigtig vigtigt at give dem noget creme nu, hvor de skal opmagasineres til næste vinter, da de ellers kan risikere at tørre ud henover sommeren.

Inden du tager skoene i brug igen
Inden du tager dine sko i brug igen til næste vinter, så er det en god ide at give dem endnu en gang skocreme, da de højest sandsynligt vil have absorberet alt det læderfedt, du gav dem i slutningen af sidste sæson. Efter en god omgang læderfedt kan de med fordel tørre et dags tid, hvorefter de bør få en god imprægnering. Imprægnering gør, at skoende bliver mere hårdføre og modstandsdygtige over snavs og vand, så det er altid en god ide at imprægnere sine sko, inden man tager dem i brug – og gerne flere gange i løbet af sæsonen, så imprægneringen på skoene holder sin styrke gennem hele brugsperioden.

Alle disse råd gælder alle slags læder-sko og -støvler, hvorfor man sagtens kan bruge disse råd, hvis man har et par forårssko, der også er lavet i læder.

Find en forhandler, der sælger lædersko og læderstøvler til alle årstider, ved at klikke her