Disse sjældne alternativer har du til at vælge gymnasiet

Et stadig større antal personer vælger gymnasiet fremfor klassiske erhvervsuddannelser og det kan i værste fald resultere i, at vi i Danmark får mangel på arbejdskraft indenfor håndværksfagene. Såfremt vi fortsat vil have arbejdskraften inden for disse fag til at blive i Danmark, er vi nødt til at fremme antallet af personer, der går imod strømmen og fravælger de gymnasiale uddannelser for i stedet at tage en erhvervsuddannelse. I denne artikel kan du læse om, hvilke sjældne og spændende alternativer du efter 9. eller 10. klasse har til at tage en gymnasial uddannelse.

Urmager
Uddannelsen som urmager er ifølge en analyse fra tænketanken DEA den mindste erhvervsuddannelse med kun 3 optagede. At være urmager er et fag, der går mange år tilbage og et sjovt alternativ til at gøre op med gymnasievejen og vælge noget andet, der kan give en spændende og sjælden tilværelse på arbejdsmarkedet. Det er dog vigtigt, at du virkelig mærker efter, hvorvidt det netop er denne erhvervsuddannelse du vil tage, da det både er spild af skolens og din egen tid, hvis du alligevel dropper ud af uddannelsen inden for kort tid – eller i værste fald, når du er længere henne i uddannelsen og ved at være færdig.

Kokkeskole
Der findes flere anerkendte kokkeskoler i både Danmark og udlandet, som tilbyder uddannelser som kok, tjener, receptionist, ernæringsassistent og inden for smørrebrød og catering. Efter omstruktureringer i sammensætningen af uddannelsessystemet kan man nu også tage en gymnasiel uddannelse i kombination med en af nævnte uddannelsesformer på en kokkeskole ved hjælp af den såkaldte EUX uddannelse. Denne tager 4 år og er en kombination mellem en erhvervsuddannelse og en gymnasiel uddannelse. Det er ensbetydende med, at du både kan tage et job som eksempelvis kok, men i stedet også vælge at læse videre – enten med det samme eller senere i din karriere.

Butiksassistent
Uddannelsen til at stå i butik er en af de mest populære erhvervsuddannelser og går under navnet detailuddannelser med specialer. Ifølge DEA var der 1.032 optagede til uddannelsen ved begyndelsen. Bare fordi man tager en uddannelse som butiksassistent betyder det ikke nødvendigvis, at man skal stå i butik resten af livet. Også inden for dette felt er der utallige muligheder for efteruddannelse, der kan klæde dig på til en dag at blive butikschef eller skabe en mere administrativ rolle i forretningen til dig selv. Eksempelvis har mange af de store supermarkedskæder deciderede uddannelsesforløb til sine medarbejdere, hvor det er muligt at komme rundt i mange forskellige roller i forretningen og basere hele sin karriere på at arbejde i selvsamme koncern – blot i forskellige afdelinger af virksomheden med forskelligt fokus på henholdsvis salg, indkøb, administration og finansiering.