OVERBLIK: Sådan gik det i de fem seneste Super Bowls

Super Bowl, finalen i NFL, er flere år endt med flere dramatiske afgørelser inden for de seneste fem år.

Super Bowl er næsten garant for underholdning og drama.

Natten til mandag dansk tid skal New England Patriots og Los Angeles Rams forsøge at leve op til nogle af de nervepirrende dyster, der har været gennem årene.

De seneste fem Super Bowls forløb således:

* Super Bowl LII, 4. februar 2018. Philadelphia Eagles – New England Patriots 41-33.

Philadelphia Eagles quarterback Nick Foles kom ind i stedet for skadede Carson Wentz mod slutningen af sæsonen, og med imponerende spil bragte han holdet i Super Bowl. Her fortsatte han det høje niveau ved at kaste for 373 yards og tre touchdowns. Men kampen vil nok mest blive husket for det touchdown, han selv greb i andet quarter. I et offensivt festfyrværkeri flyttede holdene samlet bolden for rekordhøje 1151 yards, og selv om Tom Brady satte ny rekord med 505 kastede yards, var det ikke nok til at forhindre Eagles første Super Bowl-triumf.

* Super Bowl LI, 5. februar 2017: New England Patriots – Atlanta Falcons 34-28.

Efter et pointløst første quarter kom der gang i scoringen i andet quarter af den 51. Super Bowl. Atlanta Falcons gik til pause foran 21-3, og føringen blev udbygget til 28-3 i tredje quarter, før Falcons-holdet kollapsede. Med det største comeback i Super Bowl-historien tvang New England Patriots kampen ud i forlænget spilletid, hvor stormagten fra Massachusetts marcherede ned ad banen. Runningbacken James White scorede det afgørende touchdown, og Patriots femte Super Bowl-titel var en realitet.

* Super Bowl 50 (NFL fravalgte romertal dette år), 7. februar 2016: Denver Broncos – Carolina Panthers 24-10.

Den legendariske quarterback Peyton Manning spillede sin sidste professionelle kamp i finalen mod Carolina Panthers. Det var dog ikke ham, men forsvaret, der havde hovedrollen i Denver Broncos sejr. Forsvaret blev noteret for syv sacks og fire turnovers. Panthers-quarterback Cam Newton, der var blevet kåret som den mest værdifulde spiller (MVP) i den regulære sæson, nåede ikke sit topniveau. Han hverken kastede eller løb for touchdown.

* Super Bowl XLIX, 1. februar 2015: New England Patriots – Seattle Seahawks 28-24.

Det altoverskyggende højdepunkt i 2015-udgaven af Super Bowl var Patriots-forsvarsspilleren Malcolm Butlers interception på kanten af endzone med 20 sekunder tilbage af kampen. Det sikrede endegyldigt Patriots sejren. Forinden havde Seahawks ellers bragt sig i god position til at vinde anden Super Bowl på stribe. Måbende måtte Seahawks fans og spillere se til, da Butler greb sin interception i en situation, hvor runningbacken Marshawn Lynch efter manges mening burde have fået bolden på et løbespil.

* Super Bowl XLVIII, 2. februar 2014: Seattle Seahawks – Denver Broncos 43-8.

Medmindre man er Seahawks-fan, er den 48. Super Bowl nok en af de NFL-finaler, der et gået hurtigst i glemmebogen. Kampen var ovre, nærmest før den var begyndt. På allerførste spil blev bolden afleveret over hovedet på quarterback Peyton Manning. Det resulterede i en safety, og derfra udbyggede Seahawks kun sin suveræne triumf. Sejren på 35 point var den største i en Super Bowl i 21 år. Det var første gang, at en Super Bowl blev spillet udendørs i koldt vejr. Det er ikke sket siden.

Kilde: NFL.

/ritzau/