Pas på populære Siri og Google Home

I dag findes et væld af digitale assistenter. Disse assistenter kan tales direkte til, hvorefter de svarer. Det gælder blandt andet tjenesterne Google Home, Amazon Echo og Siri. De digitale assistenter tilbyder mange bekvemmelige løsninger, der virker til at gøre vores hverdag lettere. Men det er vigtigt at overveje sit forbrug af dem – de får nemlig adgang til en masse oplysninger omkring forbrugeren.

Siri fra Apple var den første, da den udkom i 2015 som dansk version. Google Home med Google Assistant er dog en nyere spiller i Danmark, da den blev lancereret i dansk version september 2018.

Tilkobling til lys, tv, musik mm
Det smarte ved de digitale assistenter er, at de tilkobles en masse brugbare ting. Lys, termostat, garageport, tv, højttaler, Spotify, Audible og Netflix er blot et udpluk af de områder, hvor en digital assistent kan kobles til.

Når assistenten har fået adgang til enhederne, kan man styre dem med sin stemme. Det kræver intet andet end at sige: ”Skift kanalen til TV2,” ”tænd lyset i stuen” eller ”spil noget popmusik.” Herefter vil tv’et skifte kanal, lyset vil blive tændt, og musikken skiftes. Smart, ikke? Umiddelbart ja, men en del komplikationer er også forbundet med løsningerne.

Alt optages og gemmes – og noget deles
Alt, du siger til din maskine, vil blive optaget og gemt. Derudover vides det ikke med sikkerhed, om andre lyde i rummet ligeledes bliver optaget og gemt. Blev alle optagelserne blot på den elektroniske enhed, ville dette ikke være det store problem. Men mange af informationerne sendes til eksterne enheder – og så begynder det at blive tricky.

Pointen med en digital assistent er, at den nærmest kun fungerer som en højttaler og mikrofon, der er forbundet til internettet. Herefter sker al databehandlingen på eksterne servere. Tilkobler du din digitale assistent med mange tjenester, kan dette blive problematisk.

Skal den digitale assistent undersøge, hvordan dine penge bruges, skal den tilkobles din bank. Skal den hjælpe dig med at shoppe, skal den tilkobles Amazon-kontoen. Skal den vejlede om motion, skal den have adgang til dine data fra dit fitnessarmbånd. Gennem alle disse delinger får virksomhederne bag adgang til dybdegående kendskab til dig.

Der sker altså en øget opsamling af information omkring dig, hvilket er vigtigt at være opmærksom på. Misbruges dette, kan du hurtigt opleve problemer.

En IT-platform, du dog kan være helt sikker på, ikke misbruger dine oplysninger, men i stedet tilbyder en forbedret styring af logistik i en virksomhed, er Logia. Dem kan du læse meget mere om på www.logiawms.dk .