Epilepsi-præparat baseret på CBD er nu godkendt i USA

Den amerikanske medicinalmyndighed godkendte i juni 2018 det første epilepsipræparat baseret på cannabidiol (også kendt som CBD). Præparatet indeholder ikke det euforiserende stof, THC, som cannabis planten ellers er kendt for, men derimod andre gavnlige virkningsstoffer, der viste sig at kunne nedsætte epilepsi-anfald. Præparatet Edipidiolex må bruges til epilepsipatiener over 2 år, og til epilepsiformerne Lennox-Gastaut Syndrom og Dravet syndrom. Forsøget med 20 mg CBD dagligt kunne nedsætte forsøgspersonernes anfald med 41,9 %.

CBD medicin på vej til Europa
Ansøgningen til EU’s lægemiddelagentur er også undervejs, hvor der forventes svar i det første kvartal af 2019. Dette kan bane vejen for at flere præparater med CBD olie muligvis kan blive godkendt i fremtiden. Lige nu kan den rene CBD olie købes og bruges til smertelindring hos kronisk syge, og behandling af bivirkninger ved for eksempel kemo, hvor mange patienter oplever at de har mistet appetitten og har kvalme. Køb CBD olie her.

I Danmark er CBD olie lovligt, hvis det er uden det psykoaktive stof THC, og den rene CBD olie bruges derfor af danskerne i mange sammenhænge.

Hvorfor er CBD olie et alternativ til traditionel medicin?
CBD olie indeholder flere gavnlige stoffer, der har en positiv indvirkning på kroppens endocannabinoide system. Det system er opkaldt efter cannabis planten, da cannabinoiderne (CBD) sender biokemiske signaler til kroppens receptorer om hvilke funktioner der skal bremses eller sættes i gang.

Når cannabinoiderne (CBD) aktiverer kroppens receptorer, mindskes der blandt andet inflammation i kroppen, centrene for appetit og hukommelse aktiveres og der sker en smertelindring gennem receptorerne på nervesystemet. Helt grundlæggende kan CBD olie være en del af behandlingen for mange ting i kroppen.

Cannabis til medicinsk brug eller medicinsk cannabis
Cannabis er på alles læber for tiden, og man forstår det godt når der bliver godkendt cannabis præparater i udlandet og flere lande nu også har legaliseret cannabis. Hvordan står det så til med cannabis og CBD olie i Danmark?

Herhjemme er vi endnu ikke så langt, da der hverken er sket en legaliseringen af cannabis eller en godkendelse af flere cannabis præparater endnu. Fra 1. januar 2018 trådte en 4-årig forsøgsordning i kraft, hvor regeringen har bestemt at læger kan udskrive medicinsk cannabis til patienter, hvis andre præparater ikke har haft en effekt på patienterne og lægen vurderer at det er forsvarligt at forsøge med cannabis. Cannabis produkterne er ikke-godkendte præparater, så lægerne skal selv tage ansvar for patientens dosering.

CBD olie uden THC er lovligt i Danmark
Danskerne kan købe CBD olie uden THC og selv forsøge sig med virkestofferne derhjemme. Der findes mange former for CBD olie, hvor både dråber, kapsler og e-cigaretter bare er nogle få af alle de muligheder der er. THC-grænsen blev d. 1 juli 2018 ændret, så alle produkter med CBD olie, med en THC-grænse under 0,2% er lovlige, da de nu befinder sig under grænsen for hvad der kategoriseres som euforiserende stoffer. Alle der overvejer at købe CBD olie, skal derfor huske kun at købe produkter med et THC-indhold under grænsen på de 0,2%.