DI: Vi skal høste de højt hængende frugter

SYNSPUNKT
Fire ud af ti virksomheder på Bornholm, der har ledt efter nye medarbejdere det seneste års tid, har oplevet at lede forgæves.

For mange virksomheder betyder det, at de må takke nej til nye ordrer. Bornholm går derfor glip af nye arbejdspladser, og de skatteindtægter til for eksempel skoler og ældrepleje, der følger med. Det er en udfordring, vi må tage alvorligt.

En vigtig forudsætning for at få flere dygtige medarbejdere ud på gulvet i virksomhederne er, at der er et godt samarbejde med det lokale jobcenter. Det gælder især i opsvingstider som nu, hvor arbejdsløsheden er på et lavt niveau.

Det har vi heldigvis på Bornholm. DI’s Lokalt Erhvervsklima-undersøgelse viste tidligere i år, at Bornholm er den kommune i Østdanmark, der klarer sig bedst, når det gælder indsatsen for at skaffe virksomhederne kvalificerede medarbejdere. Næsten halvdelen af øens virksomheder har et samarbejde med jobcenteret om virksomhedsplaceringer. Det er det næsthøjeste niveau i landet.

Samtidig er tilfredsheden med samarbejdet med jobcenteret steget.

Indsatsen ser ud til at virke – ikke mindst båret på vej af et lokalt erhvervsliv i vækst. Folk, der har mistet jobbet, kommer hurtigt tilbage i arbejde, og antallet af ledige kontanthjælpsmodtagere og flygtninge rasler ned. Samtidig er Bornholm hurtigst i landet, når det handler om at få sygedagpengemodtagere tilbage i job.

Jobcentret fortjener et stort skulderklap. Men udfordringen med at rekruttere nye medarbejdere er stadig aktuel hos virksomhederne, og den bliver ikke mindre. Så der er ikke tid til at læne sig tilbage og tage den med ro.

De lavt hængende frugter er allerede plukket, så det er nu, der skal en ekstra indsats til for også at få dem med, der har brug for en ekstra hånd.

Jeg ser blandt andet også potentiale i at få flere i gang som voksenlærlinge, men også det kommende initiativ med at se på fastholdelse af udenlandske medarbejdere er et godt tiltag. Det skal ske i en fortsættelse af det stærke samarbejde, der allerede er i dag.

De højt hængende frugter når vi ikke uden at stå på skuldrene af hinanden.

Kenn Kjellberg, formand for DI Bornholm