Larsen-Jensen: Bornholmerne og Folketinget er blevet snydt

SYNSPUNKT
Da det i Folketinget lykkedes at få bevilget ekstra penge til trafikal ligestilling for Bornholm, jublede vi alle. Men udmøntningen heraf i transportministeriet er kikset totalt.

Aftalen med Molslinjen er ikke i overensstemmelse med intentionen i aftalen, hvor skatteyderne giver et tilskud på tre-fire milliarder kroner til Molslinjen over de næste 10 år.

Et så stort tilskud forudsætter, at de skal opfylde samfundsgavnlige formål for bornholmerne. Det leverer Molslinjen ikke. Bornholmerne og Folketinget er snydt.

Administrationen på Bornholm er nedlagt sammen med et antal job.

Støtten til Destination Bornholm på knap seks millioner kroner og til andre store arrangementer er droppet til skade for turismen.

Prisstrukturen er uigennemskuelig. Molslinjens direktør har oplyst, at gennemsnitsprisen for en biloverfart i september var 308 kroner og i oktober 262 kroner. Jeg har i gennemsnit for mine 14 ture som arbejdspendler betalt 513,28 kroner pr tur. Næsten dobbelt så meget, som de kalder gennemsnitsprisen i oktober.

Pendlerordningen er forringet ved, at man ved bestilling af billetter for en længere periode, skal betale straks. Det samme gælder 10-turs kort. Det er et likviditetslån til Molslinjen.

Fragtraterne er øget.

Express 1 er på alle måder en ringere færge end den tidligere.

Usikkerheden om færgen sejler er øget markant. Det rammer arbejdspendlere og mange andre fra og til Bornholm meget negativt.

Det er samfundsskadelig virksomhed mod Bornholm, som ikke skal belønnes med et tilskud på en million kroner om dagen. Folketinget er nødt til langt mere grundlæggende at se på aftalen med Molslinjen. For vi kan ikke leve med disse vilkår de næste 10 år.

Efter mødet i trafikkontaktrådet den 5. november står det indtryk tilbage, at Molslinjen fortsat totalt afviser grundlæggende ændringer. Direktøren udtrykker offentligt en ekstrem usympatisk arrogance overfor de bornholmske kritikpunkter, herunder også overfor passagerforeningen. Han og Molslinjen er helt uden indføling med og forståelse for, hvad det er for en betjening, de skal levere til Bornholm.

Jeg bakker selvfølgelig op om de ting, der fra mødet gås videre med i Folketinget, men jeg finder det for mangelfuldt og uden fokus på, at Molslinjen slet ikke leverer det, der er forudsætningen for det gigantiske store statstilskud.

Hvis ikke kursen skærpes betydeligt, så vil vi foran os have en kamp med selskabet de næste 10 år. Folketinget er nødt til at gøre det klart, at de ikke kan leve med forholdene. Bornholmerne fortjener bedre.

Claus Larsen-Jensen,
direktør i FIC, tidl. MF og MEP (S)