OVERBLIK: Sådan vil Demokraterne afsætte Donald Trump

Demokraterne i Kongressen i USA har gjort det klart, at de i denne uge vil forsøge at fjerne præsident Donald Trump fra sin post, efter at hans tilhængere i denne uge stormede kongresbygningen i Washington D.C.

Det skal enten ske ved at presse USA’s vicepræsident, Mike Pence, eller ved at forsøge at stille Trump for rigsret nummer to, hvilket aldrig er sket for en præsident før.

Her er et overblik over, hvad man kan forvente de kommende dage:
* Mandag:
Demokrater i Repræsentanternes Hus vil forsøge at få vedtaget et udkast, hvor Huset samlet opfordrer Mike Pence til at gøre brug af den 25. tilføjelse i forfatningen.

Tilføjelsen tillader en vicepræsident og et flertal af ministrene i landet at afsætte en præsident, hvis denne anses for at være uegnet til at bestride posten.

Republikanerne forventes mandag at blokere forsøget på at vedtage udkastet.

Det kan de gøre, da mandagens samling er en såkaldt proforma-samling, hvor kun få kongresmedlemmer ventes at være til stede.

* Tirsdag:
Hvis Republikanerne blokerer det første forsøg, vil Repræsentanternes Hus tirsdag formelt stemme om det, og da Demokraterne har et flertal, ventes det at blive vedtaget.

Et sådant afstemningsresultat vil lægge pres på Pence, men det vil ikke tvinge ham til at agere. Han har en frist på 24 timer til at give et svar.

Pence afviste Trump, da denne i timerne op til onsdagens optøjer opfordrede vicepræsidenten til på en eller anden måde at forhindre Kongressen i formelt at godkende Joe Bidens valgsejr.

Ifølge kilder er de to mænd aktuelt ikke på talefod. Men på trods af det er det uklart, om Pence vil være villig til at iværksætte den 25. tilføjelse.

Det vides heller ikke, om han vil få opbakning fra det antal ministre, som et så drastisk skridt forudsætter.

* Det videre forløb:

Hvis Mike Pence nægter at tage affære, så har den demokratiske formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, allerede meldt ud, at Demokraterne vil gå i gang med at forberede en afstemning om at stille Trump for en ny rigsret.

Bliver det stemt igennem, går sagen videre til Senatet, hvor mindst to tredjedele skal stemme for, hvis Trump skal dømmes for tiltalen i en eventuel rigsretssag.

I Senatet kommer magtbalancen til at være 50-50 mellem Demokraterne og Republikanerne.

Dermed skal mindst 17 republikanere vende Trump ryggen, hvis den afgående præsident skal dømmes.

Visse demokrater har luftet den idé, at man kan vente 100 dage med at sende anklagerne i rigsretssagen videre til Senatet for at undgå, at sagen skygger for Bidens første tid som præsident.

Kongressen kan potentielt – hvis den finder Trump skyldig – permanent udelukke Trump fra at stille op til et nyt præsidentvalg, selv om hans præsidentperiode er udløbet.

/ritzau/Reuters