USA truer med sanktioner efter masseanholdelser i Hongkong

Den amerikanske regering overvejer at indføre sanktioner mod de personer, som onsdag var involveret i anholdelserne af over et halvt hundrede prodemokratiske aktivister i Hongkong.

– USA vil ikke se stiltiende til, mens Hongkongs befolkning lider under kommunistisk undertrykkelse, siger udenrigsminister Mike Pompeo ifølge en meddelelse.

Politiet i Hongkong anholdt onsdag 53 fortalere for demokratiske reformer. Det skete med henvisning til en ny sikkerhedslov, som Kina trods protester fra flere vestlige lande samt menneskeretsgrupper indførte i juni 2020.

Kritikere hævder, at loven sigter efter at undertrykke ytringsfriheden og lukke munden på modstandere af styret i byen og regimet i Kina.

Blandt de mange anholdte var en amerikansk statsborger.

– USA vil overveje sanktioner og andre tiltag mod hvert eneste individ, der er involveret i at udføre dette overgreb, udtaler Mike Pompeo.

Over 1000 betjente deltog i aktionen, der blev sat i gang ved daggry onsdag lokal tid. Anholdelserne blev begrundet med “undergravende” aktiviteter.

Den omstridte sikkerhedslov blev indført i Hongkong efter flere måneders demonstrationer i byen, hvor deltagerne krævede demokratiske reformer.

I forbindelse med den nye lov etablerede det kinesiske styre en efterretningsafdeling i Hongkong. Beføjelse til at tolke loven, og afgøre om en person har forbrudt sig mod den, ligger hos styret i Beijing.

Hvis loven strider mod en anden lov i Hongkong, vil den nye sikkerhedslov altid have øverste prioritet.

/ritzau/Reuters