Den franske modeskaber Pierre Cardin er død – 98 år

Den franske modeskaber Pierre Cardin er død, 98 år, oplyser hans familie ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Cardin var kendt for sin avantgardistiske stil. Han foretrak geometriske former, hvorved han ofte ignorerede feminine kurver. Han var fortaler for en unisexmode, der sommetider var eksperimenterende.

Ved siden af Paco Rabanne og André Courrèges fremstår Cardin som ophavsmand til den futuristiske mode. Som designer var Cardin i 1960’erne del af en lille gruppe fremsynede modefolk, der var optaget af rummet.

Han lancerede i 1960’erne astronautagtige jakkesæt med hjelme.

Han arbejdede med højteknologiske materialer, og gjorde moden futuristisk. The Beatles bar jakker uden krave med inspiration fra Pierre Cardin.

Men Cardin blev også kendt for at bringe sin visionære mode ud til masserne.

Han blev født nær Venedig i det nordlige Italien i 1922. Hans forholdsvis fattige familie emigrerede til Frankrig, da han var lille.

Familien oplyser, at Cardin døde tirsdag på et hospital i Neuilly vest for Paris.

– Det er en meget trist dag for hele vores familie. Pierre Carin er ikke mere, hedder i en erklæring fra familien.

– Han var italiensk af fødsel, og han glemte aldrig sin oprindelse i Italien, selv om han havde en ubetinget kærlighed til Frankrig, siger familien videre.

I Frankrig voksede Cardin op i industribyen Saint Etienne og blev udlært som skrædder i Vichy som 17-årig, hvor han allerede havde specialiseret sig i jakkesæt til kvinder.

Da han flyttede til Paris designede han hypnotiserende tøjsæt og kostumer til filmen “Skønheden og Udyret” sammen med digteren, kunstneren og instruktøren Jean Cocteau i 1947.

Cardin gik solo og grundlagde sit modehus i 1950. Han ledede sit foretagende selv og drev i lange perioder forretningen alene uden indblanding. Han var en fornyer og skabte den nu legendariske “bubble”-kjole i 1954.

Han var også en fornyer som forretningsmand i modebranchen, og hans modehus blev kendt for tilbehør som blandt andet parfumer, håndtasker, solbriller og kuglepenne.

Han skabte en stor kollektion af stangtøj til stormagasinet Printemps i Paris.

I Japan blev Cardins imperium også meget udbredt og indflydelsesrigt, og han blev den første franske designer, som i 1979 fik oprettet bånd til Kina.

I 1991 var Cardin den første designer, som stod bag et modeshow på Den Røde Plads i Moska, hvor han tiltrak en folkemængde på 200.000.

I 2011 satte han sit modebrand til salg, uden at der meldte sig nogen køber.

/ritzau/AFP