Kvinde risikerer fængsel for virusrapportering i Wuhan

En kinesisk borgerjournalist risikerer op til fem års fængsel for at have rapporteret fra Wuhan, da coronavirusudbruddet brød ud.

Næsten et år efter at de første meldinger om en “ukendt viral lungebetændelse” dukkede op i den centrale kinesiske by, begynder retssagen mod Zhang Zhan mandag i Shanghai.

Zhang Zhan er tidligere advokat, og hun risikerer en fængselsstraf, hvis hun bliver dømt skyldig i at have “opildnet til stridigheder og fremprovokeret bekymringer” i sin rapportering under de kaotiske, indledende faser af udbruddet.

Hendes direkte rapporteringer og essays blev bredt delt på sociale medier i februar, hvilket fangede myndighedernes opmærksomhed.

Hidtil har de kinesiske myndigheder straffet otte coronavirus-whistleblowere i et forsøg på at afværge kritik af regeringens håndtering af virusudbruddet.

Mandag morgen lokal tid har omkring 12 tilhængere og diplomater samlet sig uden for domstolen i Shanghais distrikt Pudong New.

Idet den tiltalte og hendes advokat ankommer til stedet, skubber politiet journalister og tilskuere væk fra indgangen.

Den 37-årige Zhang Zhan, der har været tilbageholdt siden maj, indledte en sultestrejke i juni, oplyser hendes advokater. Hun er efterfølgende blevet tvangsfodret via en slange i næsen, idet bekymringer for hendes helbred er vokset.

– Da jeg besøgte hende i sidste uge, sagde hun til mig: “Hvis de idømmer mig en hård straf, vil jeg nægte mad helt indtil slutningen.” Hun tror, at hun kommer til at dø i fængslet, siger Ren Quanniu, der er en af Zhang Zhans forsvarsadvokater.

Retssagen kommer, kun få uger før at et internationalt hold af eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ventes at ankomme til Kina for at undersøge oprindelsen af covid-19.

Anklagere har anbefalet en straf på mellem fire og fem års fængsel til Zhang Zhan, der hele tiden har fastholdt sin uskyld.

Zhang Zhan har været kritisk over for myndighedernes tidlige respons på virusset i Wuhan. I et essay fra februar skrev hun, at regeringen “ikke gav folk nok information og derefter bare lukkede byen ned”.

/ritzau/AFP