Syv norske kommuner er udvalgt til at få vaccine først

Norge forventer at modtage de første coronavacciner 26. december. Og højst sandsynligt vil den første vaccine blive givet dagen efter.

Det siger Geir Bukholm, områdedirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI) på et pressemøde om Norges vaccineplaner tirsdag morgen.

Den første sending indeholder omkring 10.000 doser af vaccinen fra Pfizer og BioNTech, som mandag blev godkendt i EU.

De norske myndigheder har udpeget syv kommuner, som modtager de allerførste doser. De er udvalgt på baggrund af smittetryk og logistik.

Det er Oslo, Ringsaker, Hamar, Stange, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler.

Det fortæller overlæge Are Stuwitz Berg fra FHI på pressemødet.

Den næste leverance af vaccinen på omkring 35.000 doser ventes at ankomme til Norge 28. december.

Derefter kommer der et fast antal vacciner hver uge, som vil blive jævnt fordelt over hele landet efter kommunernes befolkningstal.

– Det, vi ved nu, er, at leveringsplanen for den nye vaccine er cirka 40.000 doser om ugen fra starten af januar, siger Geir Bukholm.

Også i Sverige ventes den første leverance af coronavacciner at ankomme 26. december.

Det siger Pfizers direktør i Sverige, Malin Parkler, til SVT. Hun oplyser, at vaccinerne efter planen skal ankomme til alle EU-lande på samme tid.

– Vores lastbiler står klar i Belgien til at køre vaccinen ud til alle EU-lande samtidig, så den første levering af doser ankommer den 26. december, siger hun til SVT.

– Derefter er regionerne klar til at begynde vaccinen engang i næste uge.

I Sverige forventes det, at der allerede ugen efter ankommer yderligere 80.000 doser af vaccinen.

Mandag aften skrev den danske afdeling af Pfizer i en pressemeddelelse, at de første vaccinedoser meget snart er på vej til Danmark.

Som aftalen er nu vil Pfizer i alt levere vacciner til knap 1,5 millioner danskere – men der er mulighed for at tilkøbe vaccinedoser til yderligere en halv million.

/ritzau/