Supercyklon jævner hele landsbyer med jorden i Fiji

Supercyklonen Yasa har jævnet hele landsbyer med jorden på sin vej gennem Fiji. Indtil videre er der ingen meldinger om dræbte.

Det oplyser flere hjælpeorganisationer i stillehavsnationen fredag lokal tid.

Kategori 5-cyklonen gik i land på Fijis næststørste ø, Vanua Levu, sent torsdag lokal tid med vindstød på op til 345 kilometer i timen.

Det tog omkring fire timer for cyklonens øje at feje gennem øen.

Cyklonen, der bevægede sig langsomt, udløste oversvømmelser, jordskred og mørklægninger på Vanua Levu, før den drev videre ud over havet tidligt fredag lokal tid.

– Der er en hel del landsbyer, der rapporterer, at samtlige hjem er tilintetgjort, siger chef for Save the Children, der er det internationale Red Barnet, i Fiji Shairana Ali.

– Skoler er blevet beskadiget, og tage er blæst væk, men indtil videre har vi ikke fået nogen meldinger om dræbte eller kvæstede.

Yasa er en af de mest kraftige storme, der nogensinde er blevet registreret i Fiji. Der har været frygt for, at den vil medføre samme ødelæggelser som cyklonen Winston i 2016.

Her mistede 44 mennesker livet, og titusindvis af hjem blev ødelagt.

Yasa gik i land i den tyndt befolkede Bau-provins, og ifølge Shairana Ali ser det ud til, at der ikke er sket større skader i byerne med undtagelse af oversvømmelser i Rakiraki, der ligger på hovedøen Viti Levu.

– Når det er sagt, så kan situationen ændre sig, fordi de berørte områder er ret fjerntliggende. Derudover er der stadig nogle små øer, der ligger direkte på cyklonens vej, siger hun.

Torsdag blev der erklæret naturkatastrofetilstand i Fiji.

Den fijianske premierminister, Frank Bainimarama, har givet den globale opvarmning skylden for superstorme som Yasa. De var engang sjældne, men er blevet relativt mere almindelige.

– Dette er ikke normalt. Det er en klimanødsituation, skriver han på Twitter.

Den seneste kategori 5-storm, der ramte Fiji, var cyklonen Harold. Den dræbte 31 mennesker, da den fejede gennem Salomonøerne, Vanuatu, Fiji og Tonga i april i år.

/ritzau/AFP