EU: Medlemslande går efter at begynde vaccination samme dag

EU’s 27 medlemslande sigter efter at begynde at vaccinere mod coronavirus på samme dag.

Det skal udvise sammenhold, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag i en tale til EU-Parlamentet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hun siger ikke, hvilken dag man sigter efter at begynde vaccinationen.

– For at få afsluttet pandemien har vi brug for, at op mod 70 procent af befolkningen bliver vaccineret.

– Dette er en kæmpe opgave. Så lad os begynde så snart som muligt med vaccinationen sammen, som 27, med en start på den samme dag, siger von der Leyen.

Von der Leyens udtalelse til EU-Parlamentet kommer, mens presset på EU stiger for at følge trop med USA og Storbritannien.

De er blandt de lande, som allerede er begyndt at vaccinere mod coronavirus med vaccinen fra Pfizer og BioNTech.

Tirsdag blev det meldt ud, at der den 21. december bliver holdt et ekstraordinært møde i en ekspertkomité under Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

På dagsordenen er coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech, og om vaccinen bør anbefales til brug af EU’s medlemslande.

Det er EMA, som står for at anbefale vacciner i EU. Den 23. december bliver det endeligt besluttet i EU-Kommissionen, om vaccinen skal godkendes til brug i EU-lande.

Von der Leyen understreger, at vaccinen fra Pfizer og BioNTech kun er en blandt seks potentielle vacciner, som EU har sikret sig.

– I alt har vi købt mere end rigeligt af doser til alle i i Europa, siger hun.

Hvis coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech bliver godkendt i EU 23. december, så vil vi i Danmark begynde at vaccinere mod coronavirus på denne side af nytår.

Det sagde Thomas Senderovitz, direktør for Lægemiddelstyrelsen, tirsdag. Han nævnte i denne forbindelse ikke noget om, hvorvidt Danmark vil begynde at vaccinere samme dag som de øvrige medlemslande i EU.

/ritzau/