Eksperter i USA anbefaler coronavaccine godkendt til nødbrug

Et ekspertudvalg under USA’s lægemiddelstyrelse, FDA, anbefaler en nødautorisation af coronavaccinen fra medicinalselskaberne Pfizer og Biontech.

Udvalget bestående af eksterne eksperter stemte for at anbefale nødgodkendelsen. Det skete med stemmerne 17-4.

Flertallet vurderede, at fordelene ved at tage vaccinen vejede tungere end risikoen for personer på 16 år og ældre. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

FDA er ikke forpligtet til at følge udvalgets anbefalinger. Men de forventes at gøre det.

Den endelige beslutning ventes inden for få dage. Hvis den kommer på plads, kan USA begynde at levere millioner af vacciner, skriver nyhedsbureauet AP.

Den amerikanske regering venter ifølge Bloomberg News, at 2,9 millioner doser af vaccinen vil være klar til brug i de respektive delstater, straks vaccinen skulle blive godkendt.

Pfizer har bedt om at få godkendt vaccinen, der skal tages ad to omgange, til personer i alderen 16 til 85 år. Ekspertudvalget drøftede blandt andet torsdag, hvorvidt 16- og 17-årige skulle medregnes i anbefalingerne.

Udvalget nåede frem til, at risikoen for disse personer ved at tage vaccinen er meget lav. Derfor er denne aldersgruppe også med i anbefalingerne.

Den 17. december skal en vaccine fra selskabet Moderna bedømmes af et panel under FDA.

Storbritannien indledte tirsdag som det første land i Vesten en storstilet vaccinationskampagne med midlet fra Pfizer. De britiske myndigheder har allerede givet en nødgodkendelse på linje med den amerikanske.

Efterfølgende er der blevet opdaget to allergiske reaktioner blandt de britiske modtagere. Dette blev også drøftet af ekspertudvalget i USA, men det fandt, at det ikke udgjorde en væsentlig sikkerhedsrisiko.

Onsdag fulgte Canada trop, da sundhedsmyndighederne gav grønt lys til at tage vaccinen fra Pfizer og Biontech i brug.

Vaccinen er “sikker, effektiv og af god kvalitet”, lød vurderingen fra de canadiske myndigheder.

Torsdag oplyser Canadas premierminister, Justin Trudeau, at 30.000 doser af Biontech og Pfizers vaccine ankommer “om få dage”.

Herhjemme er vaccinen ikke taget i brug endnu. Det skyldes, at man i EU – og dermed Danmark – ikke vil udstede en nødautorisation.

I stedet kører man en længere og grundigere proces med at evaluere forsøgsstudier med vaccinen med henblik på at give en reel godkendelse.

Og arbejdet med at give en godkendelse kræver mere tid. Det skyldes ifølge Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, at man ønsker en grundigere kontrol.

– Det betyder, at der er større grundighed i den europæiske procedure – alt andet lige.

– Jeg siger ikke, at englænderne har sjusket, eller at det ikke er grundigt. Det er bare ikke den helt samme grundige og minutiøse gennemgang. Det skal vi være rigtig glade for, at vi har i EU, inden man slipper vaccinerne løs, sagde Senderovitz i sidste uge til Ritzau.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har ansvar for at godkende vacciner i EU. EU skal vurdere vaccinen fra Pfizer 29. december. Den kan herefter blive godkendt 31. december af EU-Kommissionen.

I første omgang ventes EU at udstede en betinget godkendelse at et års varighed.

/ritzau/