San Francisco indfører udgangsforbud efter smittestigning

Borgmesteren i den amerikanske storby San Francisco, London Breed, har fredag annonceret et udgangsforbud for byens indbyggere. Det sker i et forsøg på at bremse en stigning i antallet af coronasmittede personer.

Det skriver Reuters.

– Det, vi ser nu, er en stigning, som vi ikke har oplevet magen til hidtil under pandemien. I vores by, vores region, vores stat og vores land ser vi et virus, som har taget over, siger hun på et videostreamet pressemøde.

Tiltaget betyder, at borgerne i Californiens fjerdestørste by kun må bevæge sig udenfor i forbindelse med “essentielle aktiviteter”.

De nye regler gælder for fem amter i det såkaldte Bay Area – Alameda, Contra Costa, Marin, Santa Clara og San Francisco samt byen Berkeley.

Påbuddet til borgerne om at blive hjemme træder i kraft søndag, mandag og tirsdag, alt afhængig af hvor man bor.

Det forebyggende tiltag indebærer nedlukning af blandt andet restauranter, hår- og neglesaloner, legepladser, barer, biografer, museer og zoologiske haver, skriver avisen San Francisco Chronicle.

Detail- og fødevarebutikker kan fortsat holde åbent, men med skærpede regler for, hvor mange kunder, der må befinde sig i lokalerne.

De nye restriktioner er blandt de mest skrappe i en større amerikansk by, skriver Reuters.

Ifølge borgmester London Breed har der været 16.208 bekræftede smittetilfælde i San Francisco, siden udbruddet begyndte. Der er registreret 162 dødsfald i byen, der har cirka 900.000 indbyggere.

I hele Californien, der er USA mest folkerige stat med cirka 40 millioner indbyggere, er der over 19.600 personer døde af coronarelaterede årsager. Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Californiens guvernør, Gavin Newsom, meddelte ifølge Reuters tidligere denne uge, at han vil indføre tilsvarende påbud til folk om at blive hjemme i de regioner, som ikke længere har ledige sengepladser på deres hospitalers intensivafdelinger.

/ritzau/