Trump beordrer stort set alle soldater ud af Somalia

USA’s præsident, Donald Trump, fortsætter tilsyneladende en større tilbagetrækning af soldater fra diverse konfliktområder.

Fredag oplyser embedsmænd i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at præsidenten har beordret stort set alle soldater ud af Somalia.

Tilbagetrækningen skal finde sted inden den 15. januar.

Det skriver avisen The Wall Street Journal.

USA har haft soldater i Somalia i 13 år, hvor de har bekæmpet den militante gruppe al-Shabaab – en afrikansk forgrening af al Qaeda.

De omkring 700 soldater, der i dag befinder sig i Somalia, vil blive flyttet til nabolandene Kenya og Djibouti. Derfra vil de kun tage på kortere antiterror-missioner i Somalia.

Ifølge The Wall Street Journal støtter den fungerende forsvarsminister, Chris Miller, tilbagetrækningen.

Det er i givet fald et markant skifte i forhold til den kurs, som den tidligere forsvarsminister, Mark Esper, havde udlagt.

De få resterende amerikanske soldater vil blive placeret i Somalias hovedstad, Mogadishu, oplyser The Wall Street Journals kilder.

Det er kun få uger siden, at Donald Trump varslede en større tilbagetrækning af soldater fra Irak og Afghanistan.

Således skal 2000 soldater i Afghanistan og 500 i Irak trækkes ud i løbet af de næste to måneder.

Den beslutning blev kritiseret fra flere fronter. Ikke mindst i forsvarsalliancen Nato, der har støttet USA siden invasionen i starten af det nye årtusinde.

Ifølge Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, risikerer Afghanistan “igen at blive en platform, hvor internationale terrorister kan planlægge og organisere angreb på vores hjemlande”.

Pentagon afviser, at en tilbagetrækning i Somalia vil få store konsekvenser i regionen.

– Det er en ændring i vores magtposition. Men det er ikke en ændring af USA’s politik, skriver Pentagon i en erklæring.

– USA vil fortsat være i stand til at udføre målrettede antiterroraktioner i Somalia og indsamle tidlige signaler om trusler mod vores land, tilføjes det ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/