Storbritannien: Vi har covid-19 under kontrol igen

Storbritannien har coronaudbruddet under kontrol igen, siger landets sundhedsminister, Matt Hancock, mandag, mens England forbereder sig på en delvis genåbning af samfundet.

– Vi har dette virus under kontrol igen, siger Hancock.

Samtidig udtrykker premierminister Boris Johnson håb om, at de førende kandidater til en covid-19-vaccine kan blive godkendt til brug inden jul.

– Ingen vaccine har endnu opnået godkendelse fra sundhedsmyndigheden MHRA, men det er klart, at vi håber, at det vil ske for både Pfizer-Biontech vaccinen og for vaccinen fra Oxford-AstraZeneca. Vi håber på en godkendelse inden for de kommende dage og uger, siger Johnson, som mandag besøgte en medicinavirksomhed.

Det står ikke klart, hvilken vaccinekandidat Johnson og Hancock regner med kan blive udrullet.

– Hovedparten af vaccineprogrammet vil blive rullet ud i januar, februar og marts. Og vi håber, at tingene begynder at vende tilbage til normalen lidt efter påske, siger Matt Hancock.

Professor Andrew Pollard, der er leder af vaccineforsøg på Oxford University, siger, at der i samarbejdet med AstraZeneca om vaccinekandidaten er udviklet en “effektiv vaccine, der kan redde mange liv”.

Ifølge BBC har vaccinen den fordel, at den kan opbevares ved køleskabstemperatur. Det gør, at den nemmere kan distribueres til andre dele af verden.

Det er i modsætning til blandt andet vacciner fra Moderna samt Pfizer-Biontech. De skal opbevares ved langt lavere temperaturer. Derudover er Oxford-vaccinen betydeligt billigere end de øvrige, rapporterer BBC.

Den britiske regering har ifølge tv-stationen BBC allerede bestilt 100 millioner doser – altså svarende til vaccine af 50 millioner mennesker.

/ritzau/Reuters