WHO-chef afviser anklager om at støtte oprørere fra hjemegn

Lederen af Verdenssundhedsorganistionen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, afviser torsdag beskyldninger fra Etiopiens hærchef, om at han samarbejder med oprørere og forsøger at hjælpe dem med våben.

– Det har været rapporter, som antyder, at jeg har valgt side i denne situation. Dette er ikke sandt, skriver den 55-årige Tedros på Twitter.

Tedros stammer fra regionen Tigray, som i flere uger har været skueplads for et militært opgør mellem Etiopiens hær og en oprørsstyrke.

WHO-chefen siger, at lige fra han var et lille barn lærte han krigens destruktive natur at kende. Han fortæller, at han har “brugt denne oplevelse på første hånd til altid at arbejde for freden”.

Etiopiens hærchef, Berhanu Jula, anklagede tidligere på dagen på et tv-transmitteret pressemøde WHO-lederen for at gøre fælles sag med oprørerne.

– Denne mand er medlem af gruppen, og han har gjort alt, hvad han kunne for at støtte dem, sagde han.

Ifølge hærchefen bedriver WHO-lederen lobbyvirksomhed til fordel for oprørerne i Tigray-Folkets Befrielsesfront, TPLF.

Derudover mente hærchefen, at han har hjulpet dem med at få adgang til våben.

– Han har arbejdet med nabolande om at fordømme krigen. Han har arbejdet for, at de skal få våben, sagde han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus var sundhedsminister i Etiopien, dengang TPLF var en del af landets regeringskoalition.

Konflikten i Tigray brød for alvor ud 4. november, da regeringsstyrker på ordre fra Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, lancerede en offensiv i Tigray.

Det skete, efter at TPLF angiveligt havde angrebet føderale militærlejre. Det afviser befrielsesfronten dog.

TPLF har i mange år domineret etiopisk politik. Men Abiy Ahmed har, siden han blev premierminister i 2018, været på kant med gruppen, som er blevet skubbet ud af både regeringen og statslige institutioner.

/ritzau/Reuters