USAs udenrigsminister bryder praksis med besøg til Golanhøjder

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, besøger torsdag de israelsk annekterede Golanhøjder som en del af sit besøg i Israel.

Det siger Pompeo, der torsdag morgen befinder sig i Jerusalem, på et pressemøde. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

På pressemødet står han side om side med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Israels annektering af Golanhøjderne, der adskiller landet fra Syrien, er aldrig blevet internationalt anerkendt.

USA’s præsident, Donald Trump, anerkendte dog i 2019 Israels suverænitet over Golanhøjderne, hvilket blev mødt med kritik fra blandt andre EU.

Pompeos besøg vil være et brud med tidligere amerikanske administrationers politik, skriver Reuters.

– I dag har jeg chancen for at besøge Golanhøjderne. Den simple anerkendelse af dette område som en del af Israel var en beslutning, som Trump tog, som er af historisk vigtighed og en anerkendelse af virkeligheden, siger Pompeo.

USA vil desuden stemple opfordringer til at boykotte Israel som “antisemitisme”, oplyser Pompeo. Antisemitisme vil sige antijødiske holdninger.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Globale kampagner, der opfordrer til boykot eller sanktioner mod Israel som følge af landets behandling af palæstinenserne, bør fordømmes, mener Pompeo.

Politisk har Trump stået for en proisraelsk linje, som også viste sig, da han i 2017 anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Golanhøjderne er et stridspunkt, der rækker årtier tilbage.

Israel erobrede området fra Syrien under Seksdageskrigen i 1967 og erklærede det som en del af landet i 1981.

Internationalt har Israels annektering af det strategisk vigtige højdedrag aldrig været anerkendt. FN’s Sikkerhedsråd fastslog i 1981, at det er besat syrisk territorium.

/ritzau/