Pompeo bryder praksis med besøg i bosættelser og Golanhøjderne

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, besøger under en tur i Israel både de israelsk annekterede Golanhøjder og israelske bosættelser på Vestbredden.

Dermed markerer han et brud med tidligere amerikansk praksis, da ingen repræsentanter for en amerikansk regering tidligere har besøgt disse områder.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Torsdag morgen varslede Pompeo besøget i Golanhøjderne på et pressemøde side og side med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Israels annektering af Golanhøjderne, der adskiller landet fra Syrien, er aldrig blevet internationalt anerkendt.

USA’s præsident, Donald Trump, anerkendte dog i 2019 Israels suverænitet over Golanhøjderne, hvilket blev mødt med kritik fra blandt andre EU.

– I dag har jeg chancen for at besøge Golanhøjderne, sagde Pompeo torsdag morgen ifølge Reuters.

– Den simple anerkendelse af dette område som en del af Israel var en beslutning, som Trump tog, som er af historisk vigtighed og en anerkendelse af virkeligheden.

Under torsdagens besøg varsler Pompeo flere ændringer i USA’s tilgang til Israel.

USA vil fremover stemple eksportvarer fra bosættelser som “produceret i Israel”, siger Pompeo ifølge AFP.

USA vil desuden anse opfordringer til at boykotte Israel som “antisemitisme”, oplyser Pompeo. Antisemitisme vil sige antijødiske holdninger.

Globale kampagner, der opfordrer til boykot eller sanktioner mod Israel som følge af landets behandling af palæstinenserne, bør fordømmes, mener Pompeo.

Politisk har Trump stået for en proisraelsk linje, som også viste sig, da han i 2017 anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Golanhøjderne er et stridspunkt, der rækker årtier tilbage.

Israel erobrede området fra Syrien under Seksdageskrigen i 1967 og erklærede det som en del af landet i 1981.

Internationalt har Israels annektering af det strategisk vigtige højdedrag aldrig været anerkendt. FN’s Sikkerhedsråd fastslog i 1981, at det er besat syrisk territorium.

/ritzau/