Boris Johnson tror på vaccinedistribution inden jul

Der er udsigt til, at distributionen af en vaccine mod covid-19 kan begynde snart, og de personer, der har allermest brug for den, kan måske blive vaccineret inden jul.

Sådan lyder det mandag morgen fra den britiske premierminister, Boris Johnson.

– Vi har udsigt til en vaccine, som jeg håber, vi kan indlede distributionen af til dem, der virkelig har brug for det – måske allerede inden jul, siger han i en video, der er lagt på det sociale medie Twitter.

Boris Johnson er i de kommende 14 dage i isolation, fordi han har været i tæt kontakt med en person, der er smittet med coronavirus.

Han forsikrer dog briterne om, at han er helt frisk. Han tilføjer, at han sammen med regeringen gør alt for at bekæmpe udbruddet af coronavirus.

Samtidig sender han en opfordring til briterne om fortsat at følge sundhedsmyndighedernes råd.

– Jeg er fuldstændig sikker på, at vi kan vinde over denne sygdom, hvis vi står sammen. Glem ikke hænder, ansigt og afstand og bliv testet, hvis du har symptomer, siger Boris Johnson.

Hvem, der potentielt vil stå forrest i køen til en eventuelt vaccine, siger Boris Johnson intet om i videoen.

Over for BBC bekræfter hans sundhedsminister, Matt Hancock, mandag morgen, at en vaccine, der er udviklet af medicinalselskabet Pfizer, er lige på trapperne.

– Vi samarbejder tæt med selskabet. Vi er klar til at tage den i brug, så snart den kommer. Vi er klar fra starten af december, siger han.

– Men det er nok mere sandsynligt, at vi kan tage den i brug før jul, tilføjer han.

I sidste uge kunne Pfizer oplyse, at foreløbige analyser af en potentiel vaccine har vist lovende resultater.

Hvis de sidste kliniske test er succesfulde, forventer selskabet at søge om en såkaldt nødgodkendelse i USA. Ifølge Pfizer forventes det at ske i tredje uge af november.

Og det er altså den vaccine, som briterne også sætter deres lid til.

Matt Hancock understreger dog, at langt de fleste briter skal væbne sig med tålmodighed.

– Selv om den (vaccinen, red.) kommer så hurtigt som muligt, så vil langt størstedelen af befolkningen først blive vaccineret i det nye år, siger han.

/ritzau/