Fauci: Minkmutation ser ikke ud til at true vaccine

En mutation af coronavirus, der er spredt fra mink til mennesker, bør ikke udgøre trussel mod vaccine.

Det siger USA’s virusekspert Anthony Fauci til tænketanken Chatham House.

– Det ser ikke ud til på nuværende tidspunkt, at mutationen, der er blevet identificeret i mink, vil få indflydelse på vacciner eller effekten af immunitetseffekten fra vacciner, siger Anthony Fauci via videolink til tænketanken.

Meldingen kommer, efter at den danske regering i sidste uge gav ordre til at aflive samtlige mink på alle danske besætninger.

Ordren kom, efter at der var blevet identificeret en særlig mutation af coronavirus blandt mink, der har spredt sig til mennesker.

Ordren blev udstukket på grund af en frygt for, at den særlige mutation kan true en kommende vaccine mod coronavirus.

Siden har det vist sig, at der ikke var lovhjemmel til at give ordren, og flere eksperter har sagt, at en kommende vaccine også vil være effektiv over for mutationen cluster 5.

Anthony Fauci har sammen med sine kolleger også undersøgt mutationen, som han altså ikke mener vil underminere effekten af de vacciner, der er på vej.

– Den kan have en effekt på visse monoklonale antistoffer, der udvikles mod virusset. Det ved vi ikke endnu, men ved første øjekast ligner det ikke noget, der vil blive et stort problem for de vacciner, der i øjeblikket bliver brugt for at udvikle immunitet, siger Anthony Fauci.

Selv om han ikke mener, at mutationen ser ud til at true en kommende vaccine, betoner han, at den danske regering er i sin gode ret til at tage alle forbehold.

Anthony Faucis vurdering er i tråd med en vurdering af forskere fra Statens Serum Institut.

Her har man undersøgt en potentiel vaccines effekt på kaniner, hvor den viste sig at være effektiv.

/ritzau/